Today: 19.Oct.2018
ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ ΣΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΕΤΕΝ, ΣΤΗ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ

Επιστήμονες και ερευνητές χρησιμοποιώντας τεχνική εναέριας χαρτογράφησης υψηλής τεχνολογίας εντόπισαν δεκάδες χιλιάδες αρχαίους οικισμούς των Μάγια, κτήρια, αμυντικά έργα και πυραμίδες μέσα στην πυκνή ζούγκλα της περιφέρειας Πέτεν (Peten), στην Γουατεμάλα.

Η ανακάλυψη της αρχαίας πόλης σημαίνει πως εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι ζούσαν εκεί, διαψεύδοντας τις πεποιθήσεις των ερευνητών στο παρελθόν.  Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν μια τεχνική χαρτογράφησης που ονομάζεται Lidar, κατά την οποία με τη χρήση λέιζερ αποκαλύφθηκαν περιγράμματα κρυμμένα κάτω από το έδαφος και την πυκνή βλάστηση.

Η σχετική ανακοίνωση για τα ευρήματα, τα οποία περιλαμβάνουν γεωργικές εκτάσεις και αρδευτικά κανάλια, έγινε την Πέμπτη από μια ομάδα αρχαιολόγων από την Αμερική, την Ευρώπη και την Γουατεμάλα, οι οποίοι εργάζονται στο «Mayan Heritage and Nature Foundation» της Γουατεμάλας.

Στην έκθεσή τους οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι σχεδόν δέκα εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούσαν στο επίκεντρο της αυτοκρατορίας των Μάγια, δηλαδή τις τροπικές πεδιάδες της σημερινής Γουατεμάλας, γεγονός που σημαίνει ότι θα απαιτούνταν μαζική παραγωγή τροφίμων.

«Πρόκειται για δύο με τρεις φορές περισσότερους κατοίκους από όσους υποστηρίζεται ότι βρίσκονταν εκεί», ανέφερε ο Marcello Canuto, Καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Tulane των ΗΠΑ.

H περιοχή της χαρτογράφησης, που εκτείνεται σε 2.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που εθεωρείτο ότι κατοικούνταν από τους Μάγια, ο πολιτισμός των οποίων γνώρισε την ακμή του το διάστημα 1.000 π.Χ. και 900 μ.Χ. κατά προσέγγιση. Οι απόγονοί τους εξακολουθούν να κατοικούν στην περιοχή.

Εντοπίστηκαν περίπου 60.000 κατασκευές, περιλαμβανομένων τεσσάρων βασικών τόπων τελετουργιών και μυστηρίων με πλατείες και πυραμίδες.

Στη συγκεκριμένη περιοχή, αντίθετα από κάποιους άλλους αρχαίους πολιτισμούς, των οποίων τα κτήματα, οι δρόμοι και τα κτίσματα έχουν καταστραφεί, η ζούγκλα έχει αναπτυχθεί πάνω από τις εγκαταλελειμμένες δομές, συμβάλλοντας έτσι τόσο στο να μείνουν κρυμμένες, όσο και στο να διατηρηθούν. Οι επόμενοι μήνες ερευνών αναμένεται να φέρουν στο φως ακόμη πιο εντυπωσιακά ευρήματα καθώς οι ερευνητές θα αρχίσουν την προσέγγιση και μελέτη των ευρημάτων...ΕΛΕΝΗ ΜΑΤΣΟΥ

Living in the city...Το ηλεκτρονικό περιοδικό της πόλης. 

Ανακαλύπτουμε όλες τις πτυχές της ζωής στην πόλη. Βιώστε την εμπειρία μαζί μας...

 • LATEST NEWS
 • Η ταινία που ενώνει ξανά το σκηνοθέτη…
 • Η νέα ταινία του Ντρου Γκόνταρντ («Cabin…
 • Μία εκρηκτική ιστορία εκδίκησης χάρη στο πρωτότυπο…
 • Έχοντας αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές και αποδοχή στα…
 • Μία εκστατική και πληθωρική ταινία που, αν…
 • Ο οίκος Dior υμνεί την ελευθερία και…
 • H πρώτη συλλογή TommyXLewis για το Φθινόπωρο…
 • Έχουμε απολαύσει το συγκεκριμένο γλυκό σε καλά…
 • Ξαφνικά έρχονται φίλοι για ούζο και μεζεδάκια;…
 • Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τα 10 καλύτερα…