Today: 06.Aug.2021
ΜΠΕΣΣΥ ΑΡΓΥΡΑΚΗ "ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕ ΚΡΑΤΑΕΙ ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΚΑΝΩ"
09.Ιουν.2017

Συναντήσαμε την Μπέσσυ στο Bar Restaurant 12 στο Κολωνάκι. Η λαμπερή της αύρα και η ζεστή καρδιά της αμέσως φώτισε το χώρο και όλα τα βλέμματα στραφήκαν πάνω στην αγαπημένη μας τραγουδίστρια.

Μπέσσυ μου μίλησέ μου για την τελευταία δουλειά "το Πρώτο μας Πάρτυ", αυτή την υπέροχη μουσική παράσταση που συμμετείχες και μαθαίνω ότι θα συνεχιστεί...
Αυτή τη Μουσικοθεατρική παράσταση τη λάτρεψαμε γιατί μας έχει ξαναφέρει στα ωραία χρόνια μας έχει αναζωογονήσει και την αγκάλιασε και ο κόσμος. Είμαστε μία ομάδα που ο καθένας έχει προσφέρει στο χώρο, έχει βάλει ένα λιθαράκι στην ελληνική πραγματικότητα της Μουσικής. Η ιδέα γεννήθηκε από το Μάκη το Δελαπόρτα που εδώ και τρία χρόνια προσπαθούσε να μας "μαζέψει" γιατί ο καθένας έτρεχε για τα δικά του προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Φέτος που το κατάφερε το ευχαριστιέται γιατί όπως μας λέει "ήθελα από χρόνια να μαζέψω τα είδωλα των εφηβικών μου χρόνων".

Η παράσταση αυτή σκίζει και είναι η παράσταση "παράταση" γιατί δεν βλέπω να τελειώνει. (γέλια) Κάναμε μερικές παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, μετά ξανακλείσαμε για άλλες τόσες πάλι στη Θεσσαλονίκη και μετά ήρθαμε στο θέατρο "Βέμπο" όπου κάναμε και εκεί παραστάσεις για ένα μήνα. Δεν συνεχίσαμε γιατί μεσολάβησε το Πάσχα και γιατί οι υπεύθυνοι του θεάτρου δεν περίμεναν τόση μεγάλη επιτυχία της Παράστασής μας που γέμιζε το θέατρο κάθε φορά και είχαν συμφωνήσει ήδη να ανεβάσουν μία άλλη παράσταση μετά τη δική μας! Απο εκεί και πέρα ξεκινάμε μία περιοδεία περίπου στα μέσα Ιουνίου που θα πάει μέχρι μέσα Σεπτεμβρίου, σε όλη την Ελλάδα. Συζητάμε και για Κύπρο. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που θα μας δωθεί η ευκαιρία να πάμε σε όλες τις πόλεις.


Πώς νιώθεις που συμμετέχεις με τους συγκεκριμένους συντελεστές σε μία τέτοια παράσταση;
Στην παράσταση είμαστε ο Δάκης, ο Robbert Williams, ο Λάκης Τζορνταλένι, ο Γιώργος Πολυχρονιάδης, ο Δημήτρης Κορυαλάς και η Εβελίνα Νικόλιζα. Χαίρομαι γιατί είμαστε της παλιάς σχολής. Είμαστε φίλοι από παλιά, αλλά τόσο καιρό που τραγουδάμε μαζί γίναμε μιά οικογένεια και αγαπηθήκαμε πολύ. Είναι πολύ συγκινητικό το ότι συμπορευόμαστε σε μία τόσο όμορφη παράσταση που ο κόσμος χειροκροτάει όρθιος. Υπάρχει ανάγκη να ακουστούν αυτά τα τραγούδια, το ήθελε και ο κόσμος που τα "ρουφάει" με κάθε τρόπο, το χαίρεται με τα πολύ έντονα χειροκροτήματα, με το χορό που κάνουνε όσο τραγουδάμε, σηκώνονται όρθιοι με την παιδική αθωότητα πάλι καρφωμένη στην ψυχή τους. Φεύγουν όλοι χαρούμενοι.

Μπέσσυ μου πώς βλέπεις τη Eurovision τότε και πώς σου φαίνεται τώρα;
Όταν πήγαμε εμείς ήταν το ξεκίνημα μίας νέας εποχής για τη Eurovision, η οποία τροφοδοτήθηκε μέσα από ένα πολύ εξυπνο τρόπο.Τότε ήταν ένα ξεκίνημα πολύ δυναμικό. Όσον αφορά τη δική μας προετοιμασία και προβολή, οι συντελεστές από την Ελλάδα έδωσαν πολύ έμφαση συγκριτικά με άλλες χρονιές και ήμασταν τυχεροί γι' αυτό. Χωρίς όμως αυτό να έχει αντιστοιχία με το τι κάνανε οι άλλες χώρες για την Eurovision και πόσο σωστά τη χρησιμοποιούν.
Το να φιλοξενήσεις τη Eurovision στη χώρα σου είναι μία ευκαιρία να προβάλεις τη χώρα σου σε όλο τον κόσμο, να του θυμίσεις τις ομορφιές της και αν το εκμεταλευτείς σωστά φέρνεις τον τουρισμό. Τότε είχαν ασχοληθεί πολύ, είχε γίνει μια προετοιμασία τρελή, με πολλά εξώφυλλα περιοδικών, επίσης το είχαμε γυρίσει σε 4-5 γλώσσες...

Όμως όταν πήγαμε δεν είχαμε καλή υποδοχή όπως οι συμμετέχοντες άλλων χωρών. Είμασταν σαν φτωχοί συγγενείς. Φαντάσου όταν φτάσαμε εκεί δεν μας περίμεναν. Ευτυχώς συμπτωματικά θυμάμαι στο αεροπλάνο ήταν ο Μαστοράκης και μας πήρε με τη λιμουζίνα του και μας πήγε στο ξενοδοχείο. Εκεί δεν είχε γίνει τόσο καλή προετοιμασία.
Όμως από εδώ ως ελληνική συμμετοχή είχαμε κάνει μία καλή προετοιμασία, το τραγούδι είναι πολύ έξυπνο εξού και μπορεί να σταθεί και σήμερα.
Η αλήθεια είναι ότι όσο πάει οπτικοποιείται η Eurovision. Βλέπω ότι νομίζουν ότι πραγματοποιώντας ένα εφέ οπτικοακουστικό θα κάνουν τη διαφορά. Και έχουν μπει σε αυτό το τριπάκι. Ενώ ξεκινώντας η Eurovision ήταν ποιός έχει την καλύτερη φωνή. Τώρα είναι ποιός έχει το καλύτερο "πακέτο" όπως λένε.

Πώς σου φαίνεται το ότι βγαίνουμε στο εξωτερικό μόνο με αγγλικά κομμάτια;
Όσο και να νιώθω Ελληνίδα μέχρι το κόκαλο, σε αυτό συμφωνώ. Η γλώσσα μας είναι σκληρή γλώσσα και πρέπει ο θεατής να μπει στο νόημα του τραγουδιού. Για να του αρέσει, σίγουρα είναι καλό να το πει σε μία γλώσσα που να ξέρει τι λέει αυτός που θα τον ψηφίσει. Όχι να είναι μία συμμετοχή με τον τραγουδιστή να παθιάζεται για να το ερμηνεύσει κ οι θεατές και οι τηλεθεατές να μην ξέρουνε τι λέει...

Από την άλλη εμένα μου έχει λείψει να πάει κάτι εντελώς Ελληνικό. Να πάει ένα συρτάκι, ένα χασάπικο, με νέα παιδιά που θα το τραγουδήσουν ελληνικά για να ακουστεί η Φωνή της Ελλάδας. Αυτό το περιμένω και θα τό' θελα πάρα πολύ να γίνει. Θα θελα να εκλέξουμε ένα τραγούδι να θυμίσει αυτά τα καλά παλιά τραγούδια του Θεοδωράκη, με το μπουζούκι οπωσδήποτε, που συγκινεί, αλλά χωρίς να είναι μπερδεμένο με άλλο είδος μουσικής μαζί, όπως έχουμε δει να γίνεται. Να βγει κάτι αυθεντικό.
Το να παίρνουμε να κάνουμε κολάζ μουσικών οργάνων, είναι επικίνδυνο και κάτι που δεν προχωράει.

Η μουσική εξελίσεται διαρκώς. Ποιά είναι η άποψή σου για τη Μουσική του 2017;
Επικρατεί ένα είδος μουσικής που περιλαμβάνει λίγο από όλα. Δεν υπάρχει πια τόσο έντονη διάκριση όπως παλιά, μοντέρνο- λαϊκό. Υπάρχει μία μέση κατάσταση η οποία μεσουρανεί, με τραγούδια ελαφρολαϊκά ή και έντεχνα. Έχουν ανοίξει πάρα πολλές μουσικές σκηνές και έχουν βγει πολύ όμορφες φωνές. Υπάρχουν και οι παλιοί οι οποίοι κάνουν επανεμφάνιση. Βλέπεις για παράδειγμα τη Μαρινέλλα που θα ξεκινήσει με τη Γλυκερία, ένα ωραίο δίδυμο, μέσα στον Ιούνιο... και περιμένω με λαχτάρα να το δω. Γίνονται πράγματα και ο κόσμος έχει ανάγκη να παρακολουθεί, να πηγαίνει να εκτονώνεται και αν αυτό τους προσφέρεται με κάποια οικονομική λύση, σίγουρα είναι ακόμα καλύτερο.
Είναι τόσο πολλά τα προβλήματα σήμερα. Μία σίγουρη διέξόδος είναι ακούγοντας μουσική και ο καλύτερος τρόπος να κάνουμε ένα black out στα προβλήματα.
Η καλή μουσική σε ξεκουράζει και προέρχεται από όλα τα είδη. Ανάλογα την ώρα και τη διάθεση εγώ τα ακούω όλα.


Πόσο έχει επηρεάσει η κρίση τη Μουσική;
Όπως σε όλες τις δουλειές. Εγώ τα είχα αφήσει πολλά χρόνια και αυτό το βρίσκω μπροστά μου. Έχουν βγει πολλοί νέοι καλλιτέχνες, έχουν μειωθεί οι δουλειές ενώ παράλληλα έχουν εξειδικευτεί. Σίγουρα ο κόσμος που πάει να ακούσει τους καλλιτέχνες είναι λιγότερος γιατί υπάρχει η κρίση. Με λίγα λόγια όλα συγκλίνουν στο να υπάρχει μεγάλη δυσκολία, την οποία την αντιμετωπίζω και εγώ, οι καλλιτέχνες τις γενιάς μου και οι μεταγενέστεροι καλλιτέχνες, οι οποίοι δεν βρίσκουν αυτό που είχαμε εμείς τότε.
Εμείς εκτός Δευτέρας τραγουδούσαμε κάθε μέρα και κάποιες φορές καί τη Δευτέρα. Το σκέφτομαι τώρα και λέω "Θεέ μου, υπήρξανε τέτοιες εποχές;" Τα μαγαζιά τότε ήτανε γεμάτα και λαμπερά με κάτι ορχήστρες τεράστιες. Ο κόσμος σεβότανε και πήγαινε σε τέτοιους χώρους ντυμένος υπέροχα. Όχι όπως τώρα με ένα τζην και όπως να' ναι! Η ορχήστρα και οι καλλιτέχνες σεβόντουσαν τον χώρο και ήταν ντυμένοι πάρα πολύ καλά. Και η βραδιά ήταν λουσμένη με το άρωμα της γαρδένιας.
Χαίρομαι πάρα πολύ που έζησα εκείνη την εποχή, χαίρομαι που ζω και αυτήν.

Μπέσσυ μου γενικότερα έχουν φύγει πολλά νέα παιδιά λόγω κρίσης στο εξωτερικό. Βρίσκουν οι επαγγελματίες του χώρου διεξόδους πια στην Ελλάδα;
Δυστυχώς κινδυνεύουμε να γίνουμε "η χώρα των γερόντων" εδώ. Σιγά σιγά οι νέοι Έλληνες που έχουν δυνατότητες,ικανότητες, ευελιξία και γνωριμίες σίγουρα θα το προτιμήσουν να πάνε έξω... Και το τραγικό είναι ότι και οι γονείς θα συμφωνήσουν για το καλό των παιδιών τους.Γιατί θέλουν να τα δούνε να φτάνουνε κάπου. Κάτι που εδώ στην Ελλάδα, δεν φαίνεται να μπορεί να συμβεί, κάτι καλό για τη νεολαία μας για όλα τα επαγγέλματα δυστυχώς.

Τι θα έβαζες σαν τίτλο στη ζωή σου;
Είναι ανάλογα τη περίοδο που διανύω. Σε αυτή την φάση θα έλεγα "Χαμογελάτε κάνει τους άλλους να ανησυχούν".

Ποιά θεωρείς τη μεγαλύτερη αξία στη ζωή ενός ανθρώπου;
Έχω φτάσει σε ένα σημείο ωριμότητας και χαίρομαι για τον εαυτό μου γιατί έχω καταλάβει ότι η μεγαλύτερη αξία είναι η σωστή φιλία. Οι φίλοι. Είναι πάρα πολύ δυσεύρετοι, οι λίγοι και καλοί φίλοι είναι το πραγματικό μου στήριγμα. Έχω ένα φίλο που ξέρω ότι θα ακούσει τα παράπονά μου, θα τα συμπονέσει και θα με καταλάβει χωρίς να τον κουράσω. Μπορεί να μην έρθει από κάποιο συγγενή η κατανόηση και η συμπόνια και να έρθει από ένα φίλο σου. Μ'αρέσει αυτή η φιλία που δεν μου χρυσώνει το χάπι για να είναι φίλος, αλλά μου λέει την αλήθεια κι ας πονάει αυτό. Τέτοιους φίλους θέλω και ευχαριστώ το Θεό που έχω έναν τέτοιο φίλο.

Ποιός ήταν ο άνθρωπος που ουσιαστικά σε βοήθησε;
Αυτό που με πήγε μπροστά ήταν η επιμονή και το ταλέντο μου. Πέρασαν άνθρωποι που λίγο ή πολύ με βοήθησαν, κάποιοι μου έδωσαν και πολύ ωραία τραγούδια, αλλά δε θέλω να μπω στη διαδικασία να πω ονόματα γιατί δεν θέλω να παραλείψω κάποιον. Αυτό που σίγουρα με κράτησε ζωντανή είναι το πάθος μου για το τραγούδι και γενικότερα για ό,τι κάνω. Ακόμα και τώρα κάνω μαθήματα φωνητικής όχι γιατί το έχω απόλυτη ανάγκη, αλλά γιατί παρασυρόμενη από το πάθος μου μπορεί να ξεχάσω κάποιες βασικές αρχές οι οποίες χρειάζονται. Να ξέρετε ότι αν πατήσετε vocals teachers θα δείτε να σου διδάσκει φωνητική ακόμα και η Celine Dion. Κάνουνε ακόμα ασκήσεις. Όπως αθλείσαι στο σώμα έτσι και οι χορδές θέλουν φροντίδα και σωστή συντήρηση.

Μπέσσυ μου σε ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη που παραχώρησες στο Living in the City. Σου ευχόμαστε κάθε επιτυχία με την περιοδεία και γενικότερα ό,τι δημιουργικό κάνεις στη ζωή σου.

Ευχαριστούμε για τη θερμή φιλοξενία το Bar Restaurant 12, στη Μηλιώνη 12 Κολωνάκι.

 

https://www.facebook.com/12-Bar-Restaurant-277216436035546/

Χορηγοί

 

 

 

Διαβάστηκε 1527 φορές
ΕΛΕΝΗ ΜΑΤΣΟΥ

Living in the city...Το ηλεκτρονικό περιοδικό της πόλης. 

Ανακαλύπτουμε όλες τις πτυχές της ζωής στην πόλη. Βιώστε την εμπειρία μαζί μας...

 • LATEST NEWS
 • Το πιο αγαπημένο Summer Camp της πόλης…
 • Μαλδίβες... εδώ που το γαλάζιο του ουρανού…
 • Η Ελλάδα πλούσια σε ομορφιά φυσικών τοπίων…
 • Τα δελφίνια χρησιμοποιούν σφυρίγματα ως ονόματα. Νοτιοαφρικάνοι…
 • Η μπλε ώρα εμφανίζεται συνήθως για περίπου…
 • Η Swatch σε συνεργασία με το Μουσείο…
 • O γαλλικός οίκος Ηermes τιμά την Ελλάδα…
 • Όταν δεν υπήρχαν κομπιούτερ , κινητά τηλέφωνα,…
 • Η Πράγα με την εξέλιξη της και…
 • Θες το μέγεθος τους, θες η κατασκευή…