Today: 20.Jan.2019
ΛΟΦΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΜΑΓΙΚΗ ΘΕΑ

Αθήνα. Θα έλεγε κανείς πως είναι αδιαμφισβήτητα, μία από τις πιο εμβληματικές πρωτεύουσες στον κόσμο. Η ιστορία της ξετυλίγεται γύρω από τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης και με ορμή ξεχύνεται σε γειτονιές, δρόμους και πλατείες κοντά ή μακριά από το κέντρο της. 

Ο καιρός φτιάχνει και μαζί με αυτόν και η διάθεση μας. Άνοιξη στην πόλη σημαίνει βόλτες με φίλους σε γειτονιές που συναρπάζουν και συζητήσεις με θέα τον αττικό ουρανό. Έχετε φανταστεί πως είναι η Αθήνα από ψηλά; Τι θα λέγατε να βολτάρουμε σε 4 γνωστούς λόφους της πόλης, παίρνοντας μικρές ανάσες οξυγόνου; 

Λυκαβηττός

Η συνοικία του Λυκαβηττού βρίσκεται στα ανατολικά της Πλατείας Μαβίλη, στα βορειοδυτικά του Κολωνακίου και στα βόρεια του Τέρματος Ιπποκράτους. Για το όνομά του (που μέχρι το 1832 δεν ήταν Λυκαβηττός, αλλά Αγχεσμός) υπάρχουν διάφορες εκδοχές: Μία κάνει λόγο για λύκους που τριγύριζαν στην περιοχή, μία άλλη εντοπίζει την ετυμολογία του στις λέξεις λύκη και βαίνω, λόγω της εμφάνισης του ήλιου από εκεί –σαν να λέμε, λόφος του λυκαυγούς. Υπάρχει, επίσης, και μια τρίτη εκδοχή, που θέλει το όνομα να είναι προελληνικό και να σημαίνει μαστοειδές ύψωμα. Περιπλανηθείτε στο χώρο και λίγο πριν αρχίσετε την ανάβαση για το πιο ψηλό σημείο, εκεί που το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου συναντάει τους Ορίζοντες, χαθείτε ανάμεσα στα στενά δρομάκια που οδηγούν σε μικρούς θησαυρούς και αναπνεύστε όσο περισσότερο οξυγόνο είναι δυνατόν. Όταν τελικά φτάσετε στην κορυφή η Αθήνα θα είναι στο πιάτο σας ενώ το γνωστό παιχνίδι εντοπισμού από ψηλά όλων των γνώριμων κτηρίων  της πόλης θα σας βοηθήσει να τη γνωρίσετε από μία άλλη οπτική. Η θάλασσα του Πειραιά μοιάζει σοκαριστικά δίπλα , η Ακρόπολη στέκεται επιβλητικά δίπλα από τη Βουλή και το Αστεροσκοπείο ενώ με μεγάλη λύπη θα συνειδητοποιήσετε πόσες περιοχές της Αθήνας δεν έχουν ίχνος πρασίνου. Δεν λέμε ότι η πόλη  από ψηλά μοιάζει όμορφη, είναι σίγουρα όμως ξεχωριστή.

Λόφος του Στρέφη

Στην περιβόητη περιοχή των Εξαρχείων, στο κέντρο της Αθήνας, μία ακόμα τεράστια έκταση πρασίνου απομονωμένη από τη φασαρία του πλήθους και των αυτοκινήτων,  δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεσαι για λίγο σε κάποιο μέρος της επαρχίας.  Το άλλοτε λατομείο που μετατράπηκε σε καταπράσινο λόφο της οικογενείας Στρέφη αποτελεί αγαπημένο μέρος  χαλάρωσης του νεανικού πληθυσμού της περιοχής ή των κατοίκων που κάνουν την καθημερινή τους βόλτα με τους τετράποδους φίλους τους. 

Μην περιμένετε να αντικρύσετε έναν περιποιημένο και καθαρό λόφο, καθώς ανά περιόδους είναι ορατά τα σημάδια εγκατάλειψής του, ωστόσο, μπορείτε να απολαύσετε πανοραμικά την πόλη από ψηλά, να χαζέψετε νέα παιδιά να παίζουν, ζευγαράκια να βολτάρουν και φοιτητές με iPads να προβληματίζονται για τα πάντα.

Ξεκινήστε από την υπέροχη Καλλιδρομίου, ανεβείτε τα σκαλοπάτια και οδηγηθείτε σε ένα λόφο που η αύρα του και η ατμόσφαιρά του δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με οποιονδήποτε άλλον. 

Ο λόφος του Φιλοπάππου

Ο λόφος Φιλοπάππου, ή λόφος Μουσών, ή λόφος Σέγγιο όπως ονομάζεται,  βρίσκεται απέναντι, νοτιοδυτικά, από την Ακρόπολη. Συνδέεται με τους παρακείμενους λόφους του Αστεροσκοπείου (λόφος Νυμφών) και της Πνύκας. Στην κορυφή του υπάρχει το μνημείο Φιλοπάππου, που έστησε ο ύπατος Φιλόπαππος κατά την Ρωμαϊκή περίοδο και έδωσε το όνομά του στον λόφο. Γύρω από αυτόν, βρίσκονται οι συνοικίες  Κουκάκι, Πετράλωνα και Ακρόπολη. Ο πλακόστρωτος δρόμος του Πικιώνη, τα χωμάτινα μονοπάτια που ανηφορίζουν μέχρι το μνημείο, η θέα στην Ακρόπολη, το Ηρώδειο και όλη την υπόλοιπη Αθήνα σε συνδυασμό με την ιστορία αιώνων που ξετυλίγεται σε κάθε γωνιά του, συνθέτουν τον ομορφότερο λόφο της  πρωτεύουσας.

Αττικό Άλσος

Στα Τουρκοβούνια, στα όρια των Δήμων Αθηναίων, Γαλατσίου και Φιλοθέης το Αττικό Άλσος αποτελείται επίσης από δύο λόφους όπου στη μεγαλύτερη έκτασή τους φωλιάζουν εστίες πρασίνου. Αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους κατοίκους της περιοχής όσο και για ανθρώπους από όλες τις περιοχές της Αθήνας οι οποίοι καταφθάνουν στην περιοχή για να απολαύσουν ένα καφέ ή σνακ με θέα από ψηλά. Είναι το σημείο της πόλης όπου συνυπάρχουν αρμονικά μικροί και μεγάλοι ενώ το καλοκαίρι έχει σίγουρα την τιμητική του συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου εξ' αφορμής και των πολλών δραστηριοτήτων που οργανώνονται.

Ανέκαθεν η θέα από ψηλά ασκούσε γοητεία στους περισσότερους από εμάς καθώς μακριά από τη βοή των δρόμων, τη φασαρία των αυτοκινήτων και τους γρήγορους ρυθμούς, υπόσχεται στιγμές αποσυμφόρησης από την απαιτητική καθημερινότητα. 

 

 

 

 

 

 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΣ

Living in the city...Το ηλεκτρονικό περιοδικό της πόλης. 

Ανακαλύπτουμε όλες τις πτυχές της ζωής στην πόλη. Βιώστε την εμπειρία μαζί μας...

 • LATEST NEWS
 • Πού είναι η δουλειά των ονείρων μου;…
 • Ending the week with a sweet treat...…
 • Η ταινία σκιαγραφεί τα χρόνια του Βίνσεντ…
 • Η συνάντηση τριών φίλων στη Νάξο θα…
 • Δεύτερη στη σειρά ταινία κινουμένων σχεδίων με…
 • Στο άκουσμα της λέξης "δίαιτα" αντιδράμε αρνητικά…
 • Ένα εξαιρετικό συνοδευτικό..πολλές φορές αποτελεί το κυρίως…
 • Βασισμένη σε διήγημα του Χαρούκι Μουρακάμι. Στην…
 • Bασισμένη σε μια απίστευτη αλλά αληθινή ιστορία…
 • Η Τζούλια Ρόμπερτς και ο Λούκας Χέτζες…