Today: 24.Apr.2018
ΠΑΣΧΑ: ΜΝΗΜΕΣ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΧΡΩΜΑΤΑ ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΚΑΙ ΗΧΟΥΣ

Μια ανάσα μόνο πριν τις πασχαλινές μας διακοπές κι είναι μια καλή αφορμή να θυμηθούμε τέτοιες μέρες, τις μυρωδιές στο πατρικό σπίτι, τις διακοπές στο χωριό με τους παππούδες, την αγορά της λαμπάδας, το βάψιμο των αυγών, το καρτερικό φούσκωμα των τσουρεκιών, τα πασχαλινά κουλούρια για το καλό, τα νηστίσιμα και την προετοιμασία της μαγειρίτσας, το σουβλιστό αρνί και…πάντα ένα οικογενειακό τραπέζι στολισμένο, απ’ το οποίο δεν έλειπε κανείς!

Μνήμες με εικόνες, χρώματα, μυρωδιές και ήχους, βγαλμένους από μια ολόκληρη ζωή, παρέα με όσους αγαπάμε. Μία μαγική – μεγάλη εβδομάδα που έρχεται κάθε χρόνο να μας εξαγνίσει από το καθημερινό άγχος και να αναστήσει τελικά, ότι αξίζει να κρατήσουμε μέσα μας. Γι’ αυτές τις εικόνες αξίζει τον κόπο να διατηρήσουμε τις παραδόσεις μας, να μυήσουμε τα παιδιά μας σε διαδικασίες και τρόπους που κρατούν την οικογένεια μαζί και να προσφέρουμε έτσι στους μικρότερους την γνώση που χρειάζονται για τις ρίζες τους.

Κάποιοι από μας, θυμούνται πως η μεγάλη εβδομάδα έμπαινε στο σπίτι μας με νηστεία και στο λάδι, με εξαίρεση το γεύμα της Μεγάλης Πέμπτης. Μεγάλη Δευτέρα και Τρίτη, οι δουλειές του σπιτιού και η καθαριότητα είχαν την τιμητική τους. Μεγάλη Τετάρτη, απαραιτήτως στην εκκλησία για το ευχέλαιο της Μεγάλης εβδομάδας. Μεγάλη Πέμπτη, Θεία κοινωνία και μεσημεριανό τραπέζι με λαδερό, ενώ κατά την διάρκεια της ημέρας, το σπίτι μύριζε αφράτη ζύμη από λογιών γλυκίσματα και το βάψιμο των αυγών ερχόταν να ολοκληρώσει την δημιουργική μας διάθεση.

Η μεγάλη Παρασκευή, ήταν για όλους ημέρα ξεκούρασης και περισυλλογής καθώς ήταν απαγορευτικό να κάνουμε οποιαδήποτε δουλειά στο σπίτι και το φαγητό μας στο πένθος της ημέρας ήταν κι αυτό λιτό, με φακές ξυδάτες, χωρίς λάδι. Το Μεγάλο Σάββατο, το μάθαμε ως το μόνο Σάββατο του χρόνου που νηστεύεται το λάδι, μετά την πρώτη ανάσταση κοινωνούσαμε και όλη την υπόλοιπη μέρα ετοιμάζαμε όλοι μαζί το γιορτινό τραπέζι με το άγιο φως να στολίζει το δείπνο μας και να φωτίζει τις καρδιές μας.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, η προετοιμασία του αρνιού μας έβρισκε αξημέρωτα. Κι όλη μας η έννοια μέχρι να γευτούμε το ψητό, ήταν να μην ξεχάσουμε να κάψουμε τον Μάρτη, βάζοντας τον στο στόμα του οβελία, αν δεν τον είχαμε ήδη κάψει από την προηγούμενη όταν πήραμε το Άγιο φως…..

Έθιμα μαθημένα από χρόνια, που αλλάζουν και χρωματίζονται από γενιά σε γενιά, πάντως παραμένουν ίδια στην ψυχή μας, που κάτι τέτοιες μέρες αναζητά τη θαλπωρή της οικογενειακής του…ιστορίας!

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

 

 

 

 

 

ΜΑΝΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

Living in the city...Το ηλεκτρονικό περιοδικό της πόλης. 

Ανακαλύπτουμε όλες τις πτυχές της ζωής στην πόλη. Βιώστε την εμπειρία μαζί μας...

 • LATEST NEWS
 • Η σκηνοθεσία της ταινίας είναι του Μπραντ…
 • Οι σεναριογράφοι του «Αφεντικά για Σκότωμα», Τζον…
 • Μια ανάσα μόνο πριν τις πασχαλινές μας…
 • Δεν θα μπορούσε να λείπει απο το…
 • Υλικά για 6 άτομα:
 • Πάσχα στην Κέρκυρα. Με το σήμα της…
 • Πάσχα στη Σάμο. Στον Μαραθόκαμπο της Σάμου,…
 • Πάσχα στα «Ιεροσόλυμα του Αιγαίου». Σε ποια…
 • Η εκρηκτικά όμορφη Ύδρα, μια ανάσα από…
 • Τα Μετέωρα, στην καρδιά της Ελλάδας, την…