Today: 06.Aug.2021
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η Ελλάδα πλούσια σε ομορφιά φυσικών τοπίων ενδείκνυται για περιηγήσεις φυσιολατρών στα φαράγγια της από τον Βορρά ως και το Νότο.

Τα κρυστάλλινα νερά σε συνδιασμό με τα μονοπατάκια, τα άγρια βράχια και τους καταράκτες εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες οι οποίοι δίνουν ραντεβού για εξερεύνηση του φυσικού πλούτου κάθε χρόνο.

                                          

Το Φαράγγι του Βίκου

Το πιο βαθύ Φαράγγι του Κόσμου βρίσκεται στην Ήπειρο και είναι το Φαράγγι του Βίκου. Εκτείνεται περί τα 20χλμ. και το διασχίζουν τα πεντακάθαρα νερά του Ποταμού Βοϊδομάτη. Χιλιάδες φυσιολάτρεις τον διασχύζουν κάθε χρόνο. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 6ώρες.

                               

Φαράγγι Νέδα στο Νομό Μεσσηνίας

Τα υπέροχα κρυστάλλινα νερά του καταράκτη του Φαραγγιού Νέδα αναζωογονούν τους περιηγητές της διαδρομής. Εκεί όπου η Μεσσηνία συναντά την Ηλεία βρίσκεται αυτό το ειδυλλιακό τοπίο, το οποίο είναι ιδανικό για το καλοκαίρι. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 4 με 5 ώρες και οι βουτιές στα κρύα νερά θα σας ξετρελάνουν. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη αλλά μπορείτε να συμμετέχετε  και στις ομαδικές πεζοπορίες που οργανώνονται κάθε Σαββατοκύριακο από το Μάιο ως τον Σεπτέμβριο.

                                                                       

Φαράγγι του Ενιπέα στον Όλυμπο

Μιά υπέροχη καταπράσινη διαδρομή κατά την οποία συναντάμε τον μύθο του Ενιπέα. Το Φαράγγι πήρε το όνομά του από το Ποτάμιι, το οποίο με τη σειρά του πήρε το Όνομα του γιού του θεού Ωκεανού, σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία. Το Φαράγγι του Ενιπέα εκτείνεται περί τα 7,5 χιλιόμετρα και αναζωογονεί το βουνό των θεών του Ολύμπου από τα Πριόνια εως και το Λιτόχωρο. Διάρκεια περιήγησης: 6ώρες

                               

Φαράγγι Βουραϊκού, Καλάβρυτα

 Το Φαράγγι του Βουραϊκού ή αλλιώς το Φαράγγι του Οδοντωτού, όπως είναι γνωστό από το μικρό θρυλικό τραίνο που το διασχίζει, αποτελεί ορόσημο για τους επισκέπτες των Καλαβρύτων. Η διαδρομή πέρα από την έντονη αίσθηση της οξυγόνωσης μέσα στην πυκνή βλάστηση, προσφέρει μέρη να εξερευνήσεις. Στη μεγαλύτερη διάρκεια της διαδρομής οι επισκέπτες έχουν δίπλα τους καθάριο νερό από το ποτάμι να πιούν και να δροσιστούν καθώς και δύο ενδιαφέροντα σημεία. Με φακούς και κάποια βοηθητικά μέσα μπορείτε να εξερευνήσετε το σπήλαιο "Δικαστήριο" με τους σταλαγμίτες, καθώς και το πιο στενό πέρασμα του Φαραγγιού που ονομάζεται "Σιφώνι", που ονομάστηκε έτσι καθώς τα νερά του ποταμού σχηματίζουν κάτι σαν σιφώνι... Το Φαράγγι μπορείτε να το διασχίσετε μόνοι σας με αφετηρία τα Καλάβρυτα, ακολουθώντας το άριστα σηματοδωτημένο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Έχετε επίσης τη δυνατότητα να συμμετέχετε στην ομαδική πεζοπορία που διοργανώνει μιά φορά τον χρόνο ο Σύλλογος Καλαβρύτων.

                                  

Φαράγγι Σαμαριάς, Χανιά

Το πιο γνωστό Φαράγγι στην Ελλάδα βρίσκεται στον Νομό Χανίων και είναι το Φαράγγι της Σαμαριάς. Το Φαράγγι υποδέχεται γύρω στους 500 επισκέπτες καθημερινά καθ'όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Είναι το 2ο μεγαλύτερο Φαράγγι της Ευρώπης μετά το Βερντόν της Γαλλίας και εκτείνεται περί τα 13 χλμ. Μέσος όρος διάρκειας της διαδρομής: 6 ώρες

                               

Φαράγκι του Αχέροντα

 Το Φαράγγι του Αχέροντα οδηγεί σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες στον Κάτω Κόσμο. Βρέχεται από τον ποταμό, που σύμφωνα με τη μυθολογία οι ψυχές επιβιβάζονταν σε βάρκες κρατώντας βαλάντια ώστε να οδηγηθούν στην πύλη για τον Κάτω Κόσμο. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτή η πεποίθηση πρέπει να προήλθε από το περίεργο βουητό που ακούγεται πίσω από κάποιες σχισμές καθώς το ορμητικό νερό τρέχει με φόρα για να ενωθεί με τον ποταμό. Για να διασχίσετε το Φαράγγι θα περπατήσετε και θα κολυμπήσετε στα πολύ παγωμένα νερά του ποταμού. Διάρκεια διαδρομής: γύρω στις 6 ώρες.

                                                

Φαράγγι Πάνταβρέχει, Ευρυτανία

Μιά σύντομη παραμυθένια διαδρομή στην Ευρυτανία αποτελεί το Φαράγγι Πάνταβρέχει. Ακολουθείται από τα ορμητικά και κρυστάλλινα νερά του Κρικελοπόταμου, στο πέρασμα της διαδρομής από τα βουνά Πλατανάκι και Καλιακούδα. Το μοναδικό ειδυλλιακό τοπίο συνθέτουν τρεχούμενα νερά από πηγές των βουνών που καταλήγουν στο Πάνταβρέχει. Το Φαράγγι ονομάστηκε έτσι γιατί εκεί πάντα το νερό πέφτει από τις πηγές απαλά και πάντα βρέχει!!! Η διάρκεια της διαδρομής είναι μία ώρα ενώ το μάτι σας χορταίνει με σπάνια και πυκνή βλάστηση.

                               

Φαράγγι του Λούσιου, Ορεινή Αρκαδία

 Ο Λούσιος ποταμός είναι γνωστός για το rafting, αλλά πέρα από αυτό διασχίζει και ένα εντυπωσιακό Φαράγγι στην Ορεινή Αρκαδία. Η πεζοπορία πλάι στα πεντακάθαρα νερά αναζωογονεί όσους επισκέπτονται το Φαράγγι του Λούσιου. Οι επισκέπτες καθώς προχωρούν πραγματοποιούν στάσεις σε λαξευμένα πάνω στο βράχο μοναστήρια με πανοραμική θέα. Οι περισσότερες οργανωμένες διαδρομές trekking πραγματοποιούν επισκέψεις στο μοναστήρι του Προδρόμου και στο μοναστήρι του Φιλοσόφου όπως επίσης και στο κρυφό σχολείο της Ορεινής Αρκαδίας.

                                                  

Φαράγγι Ασωπού, Σπερχειός

Το Φαράγγι του Ασωπού οδηγεί σε αρχαίες πόλεις όπως τα Ηράκλεια του βασιλιά Αχιλλέα και  η Ιστορία μας ζωντανεύει μπροστά στα μάτια των περιηγητών. Το Φαράγγι διασχύζει ο Ποταμός Σπερχειός και καθώς περπατάμε ανάμεσα στις δυό πλαγές τις Οίτης και του Καλλίδρομου καταλήγουμε στην κοιλάδα του Σπερχειού. Διάρκεια διαδρομής: 3 ώρες.

                                                 

Φαράγγι Σαρακίνα, Ιεράπετρα Κρήτης

Όχι η Κρήτη δεν διαθέτει μόνο το Φαράγγι της Σαμαριάς στα Χανιά. Η ονειρεμένη Σαρακίνα ένα φαράγγι κοντά στην Ιεράπετρα θα σας μαγέψει. Οι θεόρατοι λευκοί βράχοι της φτάνουν σε ύψος τα 10 μέτρα, ενώ το πλάτος του φαραγγιού δεν ξεπερνά τα 10 μέτρα. Οι μικροί καταράκτες σχηματίζουν μικρές φυσικές πισίνες που ενδείκνυνται για βουτιές καθ'όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ τη διασχύζει και ποταμάκι. Το χειμώνα βέβαια η στάθμη του νερού ανεβαίνει τόσο ώστε η πρόσβαση στο Φαράγγι είναι ακατόρθωτη.

Όποιο φαράγγι επιλέξετε να εξερευνήσετε, σας ευχόμαστε να απολαύσετε την διαδρομή!

 

 

 

ΕΛΕΝΗ ΜΑΤΣΟΥ

Living in the city...Το ηλεκτρονικό περιοδικό της πόλης. 

Ανακαλύπτουμε όλες τις πτυχές της ζωής στην πόλη. Βιώστε την εμπειρία μαζί μας...

 • LATEST NEWS
 • Το πιο αγαπημένο Summer Camp της πόλης…
 • Μαλδίβες... εδώ που το γαλάζιο του ουρανού…
 • Η Ελλάδα πλούσια σε ομορφιά φυσικών τοπίων…
 • Τα δελφίνια χρησιμοποιούν σφυρίγματα ως ονόματα. Νοτιοαφρικάνοι…
 • Η μπλε ώρα εμφανίζεται συνήθως για περίπου…
 • Η Swatch σε συνεργασία με το Μουσείο…
 • O γαλλικός οίκος Ηermes τιμά την Ελλάδα…
 • Όταν δεν υπήρχαν κομπιούτερ , κινητά τηλέφωνα,…
 • Η Πράγα με την εξέλιξη της και…
 • Θες το μέγεθος τους, θες η κατασκευή…