Today: 23.May.2019
ΠΑΡΤΥ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΓΙΑ ΤΑ 60Α ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΩΝ ΣΤΡΟΥΜΦ

Σε γιορτινό κλίμα βρίσκεται η πόλη του Βελγίου από τις 9 του περασμένου Ιουνίου εως και τις 27 Ιανουαρίου του 2019 για τα 60α γενέθλια των Στρουμφ! Οι Βρυξέλλες τιμούν το πάρτυ με την έκθεση "Η εμπειρία των Στρουμφ" γεμάτη περιπέτεια, παιχνίδι και φαντασία για τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες της.

Έχουν στήσει ένα χωριό, στο οποίο οικοδεσπότες είναι τα ίδια τα Στρουμφάκια, ως κούκλες και ολογράμματα. Oι επισκέπτες μεταμορφώνονται μόλις πιούν μια γουλιά από το μαγικό φίλτρο του Μπαμπαστρούμφ. Αλλά, ο Δρακουμέλ δημιουργεί μια μηχανή του κακού που απειλεί τον κόσμο των -ύψους "τρία μήλα, το ένα πάνω στ’ άλλο"- μπλε πλασμάτων. Οι επισκέπτες μπαίνουν σε περιπέτειες για να βοηθήσουν τα Στρουμφάκια και να φέρουν ξανά την γαλήνη στο χωριό τους: διασχίζουν έναν καταρράκτη, δραπετεύουν από το κλουβί που τους φυλάκισε ο Δρακουμέλ, ανιχνεύουν όλα τα εξαρτήματα της μηχανής του κακού και πετάνε – μέσω της εικονικής πραγματικότητας – πάνω σ’ έναν πελαργό.

"Τα Στρουμφάκια είναι ένα σύμβολο της βελγικής κουλτούρας και της βελγικής κληρονομιάς" δήλωσε η Κλοέ Μποφές, εκπρόσωπος Τύπου της έκθεσης.Οι εορτασμοί στο Βέλγιο πέρνουν διαστάσεις αεροπλάνου! Η Brussels Airlines ετοίμασε το επιβατηγό αεροσκάφος Aerosmurf, το "5ο έμβλημα του Βελγίου", όπως το ονομάζουν. Είναι το πρώτο αεροσκάφος στον στόλο της αεροπορικής εταιρείας με ζωγραφισμένους πάνω του όλους τουςη την κοιλιά τους χαρακτήρες της ιστορίας!

Η αγάπη για τα στρουμφ ξεκίνησε πριν 60 χρόνια, το 1958, όταν ο Βέλγος γελοιογράφος Πιερ Κυλιφόρ χτύπησε «φλέβα χρυσού» δημιουργώντας τα «Στρουμφάκια».


Η οικογένεια Στρουμφ κατέκτησε τον κόσμο, προσπαθώντας να αντιπαλέψει τον μάγο Δρακουμέλ, και έφτασε στην κορυφή του Χόλυγουντ με μια επιτυχία που, το 2011, είχε μισό δισεκατομμύριο δολάρια μικτά κέρδη. Το μικρό χωριό όπου κυριαρχεί το ομαδικό πνεύμα, ο σεβασμός και η εργατικότητα συνεχίζει να είναι στις καρδιές των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη.

Όλα ξεκίνησαν από εντελώς τυχαία από την αγάπη του Κυλιφόρ για δημιουργία φανταστικών χαρακτήρων. Τη δεκαετία του 1950, ο Κυλιφόρ, με το καλλιτεχνικό όνομα Peyo, δούλευε μια σειρά γαλλοβελγικών κόμικ με τίτλο «Johan et Pirlouit», μια ιστορία τοποθετημένη στον Μεσαίωνα, με σπαθιά και μάγους. O Johan ήταν ο νεαρής ηλικίας ιπποκόμος του βασιλιά κι ο Pirlouit το φιλαράκι του, πιστός, καυχησιάρης και κομπιναδόρος. Το 1958, το περίφημο γαλλικό περιοδικό Spirou δημοσίευσε την ιστορία «Το φλάουτο με τις έξι τρύπες», όπου οι Johan και Pirlouit ξεκινούν να πάρουν πίσω ένα φλάουτο, το οποίο έχει μαγέψει ο μάγος Homnibus.

Στον δρόμο, συνάντησαν ένα μικρό μπλε ανθρωπάκι που φορούσε άσπρα ρούχα, ένα Schtroumf, το οποίο ακολουθούσε ένας αριθμός από ολόιδια μπλε ανθρωπάκια που είχαν αρχηγό έναν γέρο με κόκκινα ρούχα και άσπρη γενιάδα. Οι χαρακτήρες αυτοί αποδείχθηκαν μεγάλη επιτυχία. Έτσι, το 1959 το Spirou δημοσίευσε την πρώτη ιστορία αποκλειστικά με Στρουμφάκια, κι όλα ξεκίνησαν!

Οι Βέλγοι τα λένε Smurf που είναι μετάφραση στα ολλανδικά του γαλλικού Schtroumf -το οποίο, σύμφωνα με τον Κυλιφόρ, ήταν μια δικής του επινόησης λέξη, όταν μια μέρα τρώγοντας με τον φίλο του, επίσης δημιουργό κόμικς, Αντρέ Φρανκίν, θέλησε να του πει να του δώσει το αλάτι και δεν θυμόταν τη λέξη για «αλάτι».

Στα γενέθλια κόπηκε τούρτα και μοιράστηκε σε όλους τους καλεσμένους σε υπαίθρια γιορτή. Η κόρη του Πιερ, Βερονίκ Κυλιφόρ, έσβησε κεράκια και δήλωσε ότι "εξήντα χρόνια είναι πολύς καιρός κι είμαι πραγματικά ευτυχής που τα Στρουμφάκια εξακολουθούν ν’ αρέσουν στον κόσμο. Πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τη δουλειά που κάναμε μετά τον θάνατο του πατέρα μου. Έχουμε χαρά που συνεχίζουμε τ’ όνειρό του".

 

 

ΕΛΕΝΗ ΜΑΤΣΟΥ

Living in the city...Το ηλεκτρονικό περιοδικό της πόλης. 

Ανακαλύπτουμε όλες τις πτυχές της ζωής στην πόλη. Βιώστε την εμπειρία μαζί μας...

 • LATEST NEWS
 • Μία κωμωδία εμπνευσμένη από το "Non tutti…
 • H πρώτη υπερηρωίδα με δική της ταινία…
 • Αν η παρέα διχάζεται ανάμεσα στο κρέας…
 • H Ναόμι Καουάσε επιστρατεύει την Ζιλιέτ Μπινός…
 • Περιπέτεια εποχής με τον Βενσάν Κασέλ.
 • Πολλοί δεν έχουν σε ιδιαίτερη εκτίμηση τις…
 • Η Τriumph, η μεγαλύτερη εταιρεία εσωρούχων παγκοσμίως…
 • Από τη Δευτέρα 4 Μαρτίου έως τις…
 • Οι άνθρωποι άνω των 50 ετών, που…
 • Η πρεμιέρα της ταινίας συνέβη στις 7…