Today: 03.Jul.2020
ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΡΟΜΠΟΤ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟΥ

Τεχνική για τη μαζική παραγωγή ρομπότ μεγέθους κυττάρου ανέπτυξαν ερευνητές του ΜΙΤ.

Σύμφωνα με το MIT News, τέτοιου είδους μικροσκοπικές συσκευές, τις οποίες οι ερευνητές του ΜΙΤ αποκαλούν «syncells» (συνθετικά κύτταρα) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την παρακολούθηση των συνθηκών και της κατάστασης εντός υποδομών όπως αγωγοί πετρελαίου ή αερίου, μέχρι ακόμα για τον εντοπισμό ασθενειών στο αίμα.

Ο τρόπος για τη μαζική παραγωγή μικροσκοπικών συσκευών τέτοιου είδους σε πολύ μεγάλες ποσότητες έγκειται σε μια μέθοδο που ελέγχει τη φυσική διαδικασία κατακερματισμού εύθραυστων υλικών πάχους ατόμου, καθοδηγώντας τις ρωγμές έτσι ώστε να παράγονται μικροσκοπικοί θύλακες, επιθυμητού μεγέθους και σχήματος. Ενσωματωμένα στο εσωτερικό τους είναι ηλεκτρονικά κυκλώματα και υλικά που μπορούν να μαζεύουν, να καταγράφουν και να αποστέλλουν δεδομένα.

Η διαδικασία αυτή, που αποκαλείται «autoperforation», περιγράφεται σε έγγραφα που δημοσιεύτηκε στο Nature Materials από τον καθηγητή Μάικλ Στράνο του ΜΙΤ, τον μεταδιδακτορικό Πινγκγουέι Λιου, τον τελειόφοιτο Άλμπερτ Λιου και οκτώ άλλους στο ΜΙΤ.

Το σύστημα χρησιμοποιεί γραφένιο, υλικό το οποίο συνιστά την εξωτερική δομή των μικροσκοπικών syncells. Ένα στρώμα του υλικού εναποτίθεται σε μια επιφάνεια, μετά μικροσκοπικοί κόκκοι ενός πολυμερούς υλικού, που περιέχουν τα ηλεκτρονικά των συσκευών, εναποτίθενται με τη σειρά τους από μια εξελιγμένη εργαστηριακή έκδοση ενός εκτυπωτή ψεκασμού. Στη συνέχεια μπαίνει πάνω ένα δεύτερο στρώμα γραφενίου.

Σε γενικές γραμμές, το γραφένιο, εξαιρετικά λεπτό και πολύ ισχυρό, καταγράφεται από πολλούς ως «ελαστικό»- αλλά, όπως εξηγεί ο Στράνο, στην πραγματικότητα είναι άκαμπτο και μπορεί να σπάει. "Διαπιστώσαμε ότι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αυτό" λέει ο Στράνο. "Φαίνεται αντίθετο σε αυτό που θα περίμενε κανείς. Πριν από αυτή τη δουλειά, αν μου λέγανε ότι μπορείς να θραύσεις ένα υλικό για να ελέγχεις το σχήμα του σε μικροκλίμακα, θα ήμουν δύσπιστος".

Ωστόσο, είναι αυτό ακριβώς που κάνει το νέο σύστημα: Ελέγχει τη διαδικασία θραύσης- θρυμματισμού, έτσι ώστε, αντί να προκύπτουν τυχαία κομμάτια, να προκύπτουν κομμάτια ενιαίου σχήματος και μεγέθους. "Αυτό που ανακαλύψαμε είναι πως μπορείς να ασκήσεις ένα πεδίο έντασης για να καθοδηγήσεις την ένταση, και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αυτό για ελεγχόμενη παραγωγή" προσθέτει ο Στράνο.


Όσον αφορά στα "παράγωγα" της διαδικασίας, μπορούν να κυμαίνονται από μέγεθος ανθρώπινου ερυθροκυττάρου, διαμέτρου 10 μικρομέτρων, μέχρι το δεκαπλάσιό του. Τα αντικείμενα αυτά "αρχίζουν να μοιάζουν και να συμπεριφέρονται σαν ζωντανά βιολογικά κύτταρα. Στην πραγματικότητα, κάτω από το μικροσκόπιο, θα μπορούσες να πείσεις τους περισσότερους πως πρόκειται όντως για κύτταρο", υποστηρίζει ο Στράνο.


 

 

ΕΛΕΝΗ ΜΑΤΣΟΥ

Living in the city...Το ηλεκτρονικό περιοδικό της πόλης. 

Ανακαλύπτουμε όλες τις πτυχές της ζωής στην πόλη. Βιώστε την εμπειρία μαζί μας...

 • LATEST NEWS
 • Σας ταξιδεύουμε σε 10 μοναδικά τοπία στην…
 • Τα χρώματα επιδρούν στην ψυχή, αφού μπορούν,…
 • Η μπλε ώρα εμφανίζεται συνήθως για περίπου…
 • Μια ροζ λίμνη σίγουρα είναι ένα ασυνήθιστο…
 • Θες το μέγεθος τους, θες η κατασκευή…
 • Γιατί η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα ονομάζεται…
 • Ο Ιησούς Χριστός ξεψύχησε πάνω στον Σταυρό…
 • Το πρόσωπό του για εκατομμύρια Χριστιανούς είναι…
 • Το έθιμο της Πασχαλινής λαμπάδας, είναι ένα…
 • Πάσχα στο χωριό; Από του… χρόνου και…