Today: 31.May.2020
ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ: ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Και ποιος δεν έχει σεργιανίσει τα γραφικά στενά της λιλιπούτειας συνοικίας που βρίσκεται κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης;
Εκεί που ο θόρυβος της πόλης σταματά για να ξεκινήσει η ιστορία της, βρίσκεται ένα μικρό κυκλαδίτικο νησί, γεμάτο ανηφοριές, στενά δρομάκια, ασβεστομένους τοίχους με γαλάζιες πόρτες και άπειρες γάτες.

Είναι τα Αναφιώτικα, η ονειρεμένη συνοικία της Αθήνας που σε κάνει να ξεφεύγεις και να ταξιδεύεις νοερά στις Κυκλάδες. Πώς δημιουργήθηκε όμως αυτή η ιδιαίτερη συνοικία; Στα μέσα του 19ου αιώνα, περίπου το 1850, ο βασιλιάς Όθωνας, έδωσε εντολή να φέρουν τους καλύτερους τεχνίτες πέτρας για να χτιστούν τα τότε ανάκτορα, που σήμερα στεγάζουν την Ελληνική Βουλή. Οι πιο φημισμένοι ήταν οι Αναφιώτες. Τεχνίτες λοιπόν από την κυκλαδίτικη Ανάφη, έφθασαν με τα ιστιοφόρα καϊκια της εποχής. Ψάχνοντας μέρος για να κατοικήσουν εγκαταστάθηκαν στους πρόποδες της Ακρόπολης.


Ως πρώτοι οικιστές αναφέρονται ένας ξυλουργός (Γ. Δαμίγος) και ένας κτίστης (Μ. Σιγάλας) από την Ανάφη, ενώ το παράδειγμά τους ακολούθησαν αργότερα κι άλλοι συμπατριώτες τους, οικοδομώντας με τη σειρά τους τα σπίτια τους εκεί, λαθραία μεν αλλά με την ανοχή προφανώς των αρχών, κυρίως κατά την περίοδο της έξωσης του Όθωνα και της μεσοβασιλείας.


Μια μικρή Ανάφη, γεμάτη στενάκια, παιδιά, γεράνια, παράθυρα με λουλούδια και δαντέλες και ομορφιά περισσή, ταπεινή και γεμάτη ανθρωπιά.
Οι Αναφιώτες συντήρησαν και τα δυο μικρά μισοερειπωμένα εκκλησάκια του Άγ. Συμεών και του Αη Γιώργη. ΄Εκτισαν τα καμπαναριά τους και δημιουργήθηκαν δυο ενορίες. Τα Αναφιώτικα σήμερα είναι διατηρητέος οικισμός και έτσι σώθηκαν 45 κτίσματα.Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας περιγράφει, περίπου το 1890, χαρακτηριστικές καθημερινές εικόνες λέγοντας :
...“Εις κάθε βήμα επιδεικνύονται λάγηνοι θραυσμένοι, τενεκέδες πετρελαίου, κόφινοι εν οικτρά αποσυνθέσει, σάπωνες και νερά χυμένα… Αν δε υψώσει το βλέμμα του (κάποιος), βλέπει απειλητικώς οικίσκους κρεμασμένους επί της κεφαλής του, παράθυρα, εξώστας, κλίμακας ανθοδόχας και συνήθως ευθύγραμμα πρόσωπα γυναικών. Φυσικά θα νομίσει τις ότι η ζωή, εντός του περίφημου εκείνου συμπλέγματος των οικίσκων, είναι ανυπόφορος και ότι οι άνθρωποι εξ’ απολύτου ανάγκης μετέβησαν και ενεταφιάσθησαν εκεί. Εν τούτοις ούτοι έχουν όλως διάφορον γνώμην…Τα Αναφιώτικα σήμερα
Μετά το 1922 προστέθηκαν στην περιοχή Μικρασιάτες πρόσφυγες μεταβαλλόντας την σύνθεση του πληθυσμού. Τη δεκαετία του 1950 τμήμα της συνοικίας κατεδαφίστηκε στα πλαίσια ανασκαφών. Τα επόμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες απαλλοτριώσεις από το υπουργείο πολιτισμού και σήμερα παραμένουν μόνο 45 οικήματα τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα. Τα οικήματα έχουν επιφάνεια από 8 έως 36 τ.μ. Οι κάτοικοι των Αναφιώτικων σήμερα (2014) είναι 65 και ανάμεσά τους 4 παιδιά.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΟΦΙΑ ΖΥΓΟΥΜΗ

Living in the city...Το ηλεκτρονικό περιοδικό της πόλης. 

Ανακαλύπτουμε όλες τις πτυχές της ζωής στην πόλη. Βιώστε την εμπειρία μαζί μας...

 • LATEST NEWS
 • Σας ταξιδεύουμε σε 10 μοναδικά τοπία στην…
 • Τα χρώματα επιδρούν στην ψυχή, αφού μπορούν,…
 • Η μπλε ώρα εμφανίζεται συνήθως για περίπου…
 • Μια ροζ λίμνη σίγουρα είναι ένα ασυνήθιστο…
 • Θες το μέγεθος τους, θες η κατασκευή…
 • Γιατί η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα ονομάζεται…
 • Ο Ιησούς Χριστός ξεψύχησε πάνω στον Σταυρό…
 • Το πρόσωπό του για εκατομμύρια Χριστιανούς είναι…
 • Το έθιμο της Πασχαλινής λαμπάδας, είναι ένα…
 • Πάσχα στο χωριό; Από του… χρόνου και…