Today: 06.Aug.2021
ΠΡΑΓΑ: ΜΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Η Πράγα με την εξέλιξη της και τον ζήλο της για πρόοδο έχει μεταμορφωθεί σε μία κοσμοπολίτικη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, συνάμα όμως διατηρεί την εκθαμβωτική ιστορική ομορφιά της.

Η Πράγα (τσέχικα: Praha), είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας. Χτισμένη στον ποταμό Μολδάβα (Vltava), στην κεντρική Βοημία, έχει 1,2 εκατομμύριο κατοίκους. Αποκαλείται επίσης «η χρυσή πόλη» και «μητέρα των πόλεων». Από το 1992, το ιστορικό κέντρο της Πράγας ανήκει στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Με κληρονομιά που συνδυάζει μοναδική αρχιτεκτονική και πολιτικές αναταραχές του παρελθόντος, η Πράγα ανέκαθεν ήταν πολλά παραπάνω από μπίρες και μια γέφυρα, και σε αυτές τις δύο δεκαετίες μετά την επανάσταση που σήμανε το τέλος του κομμουνισμού, η Τσέχικη πρωτεύουσα, δικαιωματικά, διεκδικεί μία θέση στα διαμάντια της Ευρώπης. Όταν η παγωνιά ντύνει τα αγάλματα της γέφυρας του Καρόλου, το χιόνι σκεπάζει τα καμπαναριά και η καλύτερη Χριστουγεννιάτικη αγορά, ξεκινά στο παραμυθένιο σκηνικό της πλατείας της Παλαιάς Πόλης, η Πράχα, όπως την λένε οι ντόπιοι, γίνεται ένας από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς του χειμώνα.


Στις μέρες μας η Πράγα προσφέρει συναρπαστικές εμπειρίες, πέρα από τα όρια του πολυσύχναστου ιστορικού της κέντρου (αξιοθέατο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO), με μια σειρά, ολοένα αυξανόμενων, επιλογών από μοντέρνα πολυτελή ξενοδοχεία, σύγχρονα εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα και διασκεδάσεις.

Velká America

Η Velká America είναι ένα λατομείο ασβεστόλιθου στην επικράτεια του δήμου Μορίνα στο Beroun District. Το μέγεθος του λατομείου είναι περίπου 750 × 150 μέτρα. Το βάθος του λατομείου συνήθως ενδείκνυται να είναι εντός του εύρους από 67 έως 80 μέτρα. Ο βυθός είναι σε υψόμετρο 322 μ. Το λατομείο χρησιμοποιείται κατά βάση για την εξόρυξη. Ωστόσο, έχει γίνει ένας πολυσύχναστος προορισμός για τουριστικά ταξίδια. Μπορείτε να πάτε γύρω από το λατομείο, απολαμβάνοντας με πολλούς τρόπους την όμορφη θέα κατά την πεζοπορία. Περπατώντας αργά, θα είστε σε θέση να κάνετε τον περίγυρο του λατομείου σε μια ώρα. Οι λάτρεις της φωτογραφίας περνούν πολύ περισσότερο χρόνο εκεί, γι 'αυτό και είναι ένα από τα πιο φωτογενή φυσικά αξιοθέατα στην Τσεχική Δημοκρατία.


Τσέσκυ Κρούμλοβ (Cesky Krumlov)

Η μεσαιωνική πόλη του Τσέσκυ Κρούμλοβ βρίσκεται 170 χλμ νότια της Πράγας, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία. Η παλιά πόλη περικυκλώνεται από τους μαιάνδρους που σχηματίζει ο ποταμός Μολδάβας σε αυτή την περιοχή. Πάνω από τον ιστορικό πυρήνα της πόλης υψώνεται επιβλητικό το κάστρο, το δεύτερο σε μέγεθος κάστρο της Τσεχίας. Η πόλη που ιδρύθηκε το 13ο αιώνα έχει κρατήσει το μεσαιωνικό και αναγεννησιακό της χαρακτήρα και το 1992 ανακηρύχτηκε ως ένα από τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Σας προσκαλούμε να επισκεφτείτε το γραφικότερο μέρος της Τσεχίας, το ανέγγιχτο διαμάντι της Νότιας Βοημίας, αναμφίβολα ένα από τα πιο ωραία μέρη της χώρας.

Η διαδρομή περνάει από τα όμορφα ημιπεδινά τοπία και τις εξοχές της κεντρικής και νότιας Βοημίας, από παραδοσιακά χωριά και λίμνες. Καθοδόν θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε για την ιστορία της Τσεχίας, για τα τσέχικα έθιμα, και φυσικά για την ιστορία του ίδιου του Κρούμλοβ. Κατά την διάρκεια της ξενάγησης θα γνωρίσετε λεπτομερώς το ιστορικό τμήμα της μεσαιωνικής-αναγεννησιακής πόλης. Η ξενάγηση γίνεται με τα πόδια. Θα περιπλανηθούμε στα σοκάκια της παλιάς πόλης, θα επισκεφτούμε την εκκλησία του Αγ. Βίτου και τα πέντε προαύλια του κάστρου. Στον ελεύθερο χρόνο σας ψάξτε για αναμνηστικά (ξύλινα παιχνίδια, μαριονέτες, μολύβια, κ.ά.) στα χαριτωμένα μαγαζάκια, πιείτε καφέ στην όχθη του Μολδάβα ή δοκιμάστε τοπική πέστροφα σε μία από τις παραδοσιακές ταβέρνες. Αν έρχεστε καλοκαίρι, μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε τους εκατοντάδες Τσέχους που κάνουν κανό στον Μολδάβα απολαμβάνοντας τη δροσιά του πέφτοντας συχνά στο ποτάμι..

 
Συγκοινωνία

Η Πράγα αποτελεί τον βασικό σιδηροδρομικό κόμβο της Τσεχίας. Το αεροδρόμιο της πόλης είναι το μεγαλύτερο της χώρας. Η "Dopravní podnik hl. m. Prahy" έχει αναλάβει την αστική συγκοινωνία της πόλης. Το 2006 το σύστημα συγκοινωνιών περιελάμβανε 3 γραμμές μετρό, τραμ (ιστορική τουριστική γραμμή 91), λεωφορεία, και ένα τελεφερίκ.

Αξιοθέατα

Η Πράγα ήταν μια από τις λίγες ευρωπαϊκές πόλεις που έμειναν σχετικά άθικτες κατά τη διάρκεια των παγκόσμιων πολέμων. Υπάρχουν πολλά παλαιά κτήρια με όμορφες τοιχογραφίες. Περιέχει μια από πιο παλιές και ποικίλες συλλογές της αρχιτεκτονικής παγκοσμίως, από μπαρόκ, την αναγέννηση μέχρι αρ νουβώ και κυβισμό.

Μερικά από τα πιο γνωστά αξιοθέατα είναι:

    Στάρε Μιέστο - Παλαιά Πόλη
    Νόβε Μιέστο - Νέα Πόλη
    Καθεδρικός του Αγίου Βίτου (St.Vitus)
    Γέφυρα του Καρόλου
    Αστρονομικό Ρολόι
    Εθνικό Μουσείο
    Χράντσανι - Κάστρο της Πράγας
    Γιόζεφοβ - Εβραϊκή συνοικία
    Βίσεχραντ
    Μουσείο Μούχα
    Μουσείο Κομμουνισμού
    Μουσείο Τσέχικου Κυβισμού, στεγασμένο στο Σπίτι της Μαύρης Μαντόνας
    Εθνική Τεχνική Βιβλιοθήκη
    Πύργος της τηλεόρασης Žižkov
    Μνημείο Γιαν Χους
    Οικία - Μουσείο Κάφκα
    Τα Καφέ: Καφέ Σλάβια, Καφέ Εβρόπα, Καφέ Ιμπέριαλ, Καφέ Λουβρ


Άλλα αξιοθέατα είναι η Βιβλιοθήκη του Stahov (η μεγαλύτερη μοναστική βιβλιοθήκη στη χώρα), η Loreta (ένας μπαρόκ τόπος προσκυνήματος ο οποίος ιδρύθηκε από την Benigna Kate ina Lobkowicz το 1626), η Μάλα Στράνα (μια παραδοσιακή συνοικία γύρω από τους πρόποδες του Κάστρου της Πράγας), το Κτίριο που χορεύει στη Νέα Πόλη (γνωστό επίσης και ως Fred & Ginger, προσομοιώνει την κίνηση, διατηρώντας παράλληλα τη λειτουργικότητά του) και το Δημαρχείο της Παλαιάς Πόλης.

 

 

 

 

ΜΑΝΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

Living in the city...Το ηλεκτρονικό περιοδικό της πόλης. 

Ανακαλύπτουμε όλες τις πτυχές της ζωής στην πόλη. Βιώστε την εμπειρία μαζί μας...

 • LATEST NEWS
 • Το πιο αγαπημένο Summer Camp της πόλης…
 • Μαλδίβες... εδώ που το γαλάζιο του ουρανού…
 • Η Ελλάδα πλούσια σε ομορφιά φυσικών τοπίων…
 • Τα δελφίνια χρησιμοποιούν σφυρίγματα ως ονόματα. Νοτιοαφρικάνοι…
 • Η μπλε ώρα εμφανίζεται συνήθως για περίπου…
 • Η Swatch σε συνεργασία με το Μουσείο…
 • O γαλλικός οίκος Ηermes τιμά την Ελλάδα…
 • Όταν δεν υπήρχαν κομπιούτερ , κινητά τηλέφωνα,…
 • Η Πράγα με την εξέλιξη της και…
 • Θες το μέγεθος τους, θες η κατασκευή…