Today: 23.May.2019
ΚΩΣΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ "Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ"

Βρεθήκαμε στα "Κίτρινα Γάντια", έναν υπέροχο, ζεστό χώρο όπου μας υποδέχτηκε ο Μαέστρος, Κωστής Γρηγορίου και μας μίλησε για την πορεία του στον καλλιτεχνικό χώρο, το μεράκι του τα "Κίτρινα Γάντια" και τα σχέδιά του.

Κωστή έχεις μάθει πάρα πολλά μουσικά όργανα. Από πόσο χρονών θυμάσαι τον εαυτό σου να ασχολείσαι με τη μουσική;
5 χρονών ο πατέρας μου μου πέταξε πάνω μου ένα μεγάλο Ιταλικό ακορντεόν και μία κιθάρα και μου είπε "αύριο θα έρθω και θα παίζεις"!!! Από παιδί ασχολούμαι. Σπούδασα στην Αθήνα 7 με 8 χρόνια και μετά πήρα υποτροφία και σπούδασα 10,5 χρόνια στο Παρίσι. Τελείωσα το Πανεπιστήμιο σαν Μαέστρος, σαν Ενορχηστρωτής και σαν καθηγητής Φωνητικής. Πιστεύω γενικά όμως ότι ο καλλιτέχνης πρώτα απ' όλα πρέπει να 'ναι το ταλέντο. Η φύση του. Πρώτα το ταλέντο και μετά να το επεκτείνουμε. Όχι απλά να σπουδάσει. Δε φτάνει. Μπορεί κάποιος ή κάποια να σπουδάζει 200χρόνια και να μη μπορεί να κάνει τίποτα. Πρέπει κανείς να σπουδάσει όταν έχει το ταλέντο. Για να καταλάβεις τι σου λέω, έλεγε ο δάσκαλος στη μητέρα μου όταν ήμουν μικρό παιδάκι "κάτι έχει το παιδί δεν είναι καλά". Τρόμαξε η μάνα μου και ρωτάει "γιατί;" και της απάντησε "γιατί βγαίνει απ' το σχολείο και μουρμουράει μελωδίες" ! Έβγαζα μελωδίες. (γέλια)

Αρκεί το ταλέντο;
Με ρωτάνε οι μαθητές μου "να σπουδάσουμε ή το ταλέντο αρκεί;" και τους απαντάω δεν καταλάβατε. Πρώτα είναι το ταλέντο, αλλά το ταλέντο μετά από πολλά χρόνια θα συναντήσει μπροστά του ένα τοίχο. Χωρίς γνώσεις το ταλέντο δεν επεκτείνεται. Γι' αυτό ακούμε διάφορα τραγούδια τώρα και είναι όλα τα ίδια. Γιατί δεν έχουν σπουδάσει να φύγουνε, να επεκταθούνε σε άλλα θέματα, σε άλλους δρόμους, σε μουσικούς συνδιασμούς. Δηλαδή κλασική μουσική μαζί με τη λαϊκή, παραδοσιακή μαζί με την μοντέρνα κλασική, τζαζ μπλουζ μαζί με τη λαϊκή.

Τι μουσικά ακούσματα είχες;
Μεγάλωσα και γενήθηκα στην Κυψέλη. Την εποχή εκείνη μαζευόμασταν οι πιτσιρικάδες και κάναμε γκρουπάκια, συγκροτήματα. Charms, Formings, Juniors, Wefive μοντέρνα συγκροτηματάκια. Και εγώ λοιπόν είχα φτιάξει μοντέρνο συγκρότημα στη γειτονιά. Κιθάρα, αρμόνιο, μπάσο, ντραμς και παίζαμε Βeatles, blues, Soul, Tom Jones, Rolling Stones, James Braun τέτοια. Όμως, ο πατέρας μου ήταν μουσικός και ράφτης. Μουσικός σε ακορντεόν και αρμόνιο για λαϊκή μουσική στον Καζαντζίδη. Από εκείνον άκουγα αυτό, είχα το συγκρότημα το μοντέρνο και παίζαμε όλα αυτά, όμως παράλληλα σπούδαζα στο Ωδείο. Εδώ είναι κωμικό το θέμα. Δηλαδή, σπούδασα κλασική μουσική, πήρα υποτροφία, σπούδασα στο Παρίσι 10,5 χρόνια όμως ήμουν μικρός ροκάς και τζαζίστας και μπλουζίστας και είχα ακούσματα λαϊκά! (γελια) Και αρχίζω και γράφω λαϊκά τραγούδια που γίνονται επιτυχίες, μοντέρνα επιτυχίες, ελαφρά τραγούδια πάλι επιτυχίες.

Μίλησέ μου για την όπερα που έχεις κάνει...
Το πιο δύσκολο έργο που έχω κάνει μέχρι τώρα είναι αυτή η όπερα. Θεωρείται από τις πιο σπουδαίες όπερες στην Ευρώπη. Γι' αυτή την όπερα έφαγα 11 χρόνια δουλειάς. 11 χρόνια έγραφα παρτιτούρες και στούντιο ηχοληψία. Ο αρχιεπίσκοπος,ο συγχωρεμένος, ο Χριστόδουλος και ο ιδιαίτερός του ο Μποτής ο Γιώργος, ο οποίος είναι και πρόεδρος των ποιητών, είχανε γράψει ένα βιβλίο το οποίο είναι ποίηση "Αίνος στην Αγάπη" που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει "Υπέρτατος Ύμνος στην Αγάπη". Σε ποιά αγάπη όμως; Όχι μεταξύ μας άνδρα-γυναίκα. Αλλά του παιδιού με τη μάνα, η μάνα προς το παιδί, του φίλου με τη φίλη, ο φίλος με το φίλο, του πατέρα με τον αδερφό, του αδερφού με την αδερφή, του ανθρώπου με τα ζώα. Υπέρτατος ύμνος στην Αγάπη γενικά.

Έχει ένα σκηνικό παράξενο αυτό το θέμα. Είναι η αλφάβητος όλη. Το άλφα έχει ποίηση και στίχο μόνο από άλφα. Στο άλφα γράφω μουσική εγώ, μπαλέτο και χορογραφία μόνο από άλφα. Για το βήτα, ο στίχος όλος από βήτα άλλο χορευτικό μπαλέτο, άλλη μουσική, άλλη χοροδία και φωνές. Κάθε γράμμα έχει άλλο χορευτικό και μπαλέτο, άλλη μουσική, άλλα τραγούδια, διάφορες φωνές και αυτή είναι όλη η Όπερα, το μεγαλύτερο έργο. Όπερα είχε κάνει Έλληνας μόνο ο μεγάλος Καλομοίρης το 1910 στην Ελλάδα.Πώς συνεργάστηκες με τους χορευτές και τους άλλους συντελεστές της Όπερας;
Αφού έγραψα τη μουσική και τις φωνές και τα βιολιά, πνευστά, κρουστά και όλα τα όργανα, τότε άρχισα να ειδοποιώ ηθοποιούς, επώνυμους φυσικά, σαν το Σπύρο Φωκά από την Αμερική, την Ελένη την Φιλίνη, τον Χρήστο τον Φωτίδη, τον Κόμη τον Δευκαλίωνα για να κάνουν το explain - το εξπλικέ. Οι ηθοποιοί παίζουνε και ένα ρόλο μέσα αλλά στην ουσία είναι το explain, το εξπλικέ. Όπως σε κάθε κράτος που πήγαινα είχα και μεταφραστή μαζί. Δηλαδή, κάνω παραστάσεις στο Παρίσι έχω Γάλλο που επεξηγεί το κείμενο. Στην Αραβία, στο Κουβέιτ, στο Κάιρο στα Αραβικά, στη Μόσχα στα Ρώσικα. Και μετά έψαχνα για χορογράφο που να είναι ναι μεν κλασικός, αλλά να είναι ναι μεν μοντέρνος κλασικός για να δεις το αποτέλεσμα στην όπερα. Δεν είναι όπερα που χασμουριούνται τα πουρά στην Λυρική Σκηνή.

Πώς κατάφερες να το στήσεις όλο αυτό;
Με βοήθησε στη χρηματοδότηση ο Μποτής ο Γιώργος, ο ιδιαίτερος του αρχιεπίσκοπου που είχε γράψει το βιβλίο, γιατί είναι πολλά έξοδα. Φυσικά μετά άρχισα τις παραστάσεις και τις συναυλίες και γινότανε χαμός. Γέμιζα στάδια, γέμιζα γήπεδα... Και ακόμα και τώρα έχουν περάσει τόσα χρόνια και ακόμα έχω προτάσεις για συναυλίες.

Κωστή μου έχεις ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο... Θεωρείς ότι η μουσική είναι η διεθνής γλώσσα;
Κατά την άποψή μου η μουσική είναι η μόνη γλώσσα επικοινωνίας, όχι μόνο για τους γήινους αλλά και γι' αυτούς που ζούνε και σε άλλους πλανήτες! Νομίζω ότι όταν συμβεί και έχουμε επαφή "τρίτου τύπου" όπως λένε και έρθουνε οι άνθρωποι από άλλο Γαλαξία είτε είναι από το Σύριο είτε από τον Ωρίωνα , η μόνη επαφή που θα έχουμε θα είναι η μουσική. Το συναίσθημα και η μελωδία. Και μετά θα δούμε τη γλώσσα τους και αυτοί την δική μας. Έτσι πιστεύω.

Έχεις γράψει μουσική για 36- 37 θεατρικά έργα και για ντοκιμαντέρ.. Πώς εμπνέεσαι τη μουσική επένδυση;
Έχω γράψει πολλές μουσικές για τη σειρά ντοκιμαντέρ "οι Ομορφιές της Ελλάδος", που παίζονται στα κανάλια και κυρίως στην Ερτ1 για την επαρχία για τη Μύκονο, Σαντορίνη Μεσολόγγι, Λειβαδιά, Δράμα. Κοίταζα την περιοχή εμπνεόμουν και έγραφα μουσική ανάλογη. Κοίταζα για παράδειγμα τα αρχαία που έχει ο Βόλος και έγραφα κλασική μουσική, κοίταζα την παραλία έγραφα πιο τουριστική μουσική με μπουζουκάκι και κοίταζα το κλαμπάκι που χορεύει η νεολαία και έγραφα πιο μοντέρνα. Έχω ντύσει μουσικά 172 ντοκιμαντέρ επί 30 εως 35 λεπτά το καθένα.

Μου έδωσες μια πάρα πολύ ωραία πάσα για ερώτηση. Σήμερα βλέπεις ομορφιές στην Ελλάδα;
Οι ομορφιές υπάρχουνε. Αυτό δεν αλλάζει ποτέ στην Ελλάδα. Εμείς δεν είμαστε όμορφοι τώρα. Ασχημήναμε εμείς. Οι άνθρωποι με τη μελαγχολία μας και τη στεναχώρια μας. Ασχημήναμε γιατί είναι ψυχολογικό το θέμα. Πάμε χάλια οικονομικά και δε χάσαμε μόνο το οικονομικό, χάσαμε και στην ψυχολογία. Το Hi που είχε ο Έλληνας αρχίζει και το χάνει. Βλέπεις ανθρώπους που γελούσανε και ήμασταν παρέα και Hi, μελαγχολικούς και σκιθρωπούς. Εδώ είναι το επικίνδυνο.

Κωστή έχεις γράψει μουσική για 35 θεατρικά έργα, 20-22 για ελληνικά έργα και πάνω από 15 κινηματογραφικά έργα στο Παρίσι στο Λονδίνο και τη Νέα Υορκη. Νομίζω είσαι ο πιο παραγωγικός συνθέτης της Ελλάδας. 288 δίσκους.Τι σε κρατάει δημιουργικό εως και σήμερα;
Νομίζω ότι εγώ είμαι ερωτευμένος με τη μουσική τίποτε άλλο. Εχθές το βράδυ για να καταλάβεις είχαν έρθει κάποιοι φίλοι, εδώ στα κίτρινα γάντια και καθόμαστε παρέα. Κάποια στιγμή της είπε "Ελένη σ'αγαπάω" όπως καθόμασταν στο τραπέζι παίρνω την κιθάρα αναγγέλω ότι θα πούμε ένα τραγούδι και αρχίζω "Ελένη σ'αγαπάω" και σκάρωσα στίχους επιτόπου. Μου βγαίνει εκείνη την ώρα παρεΐστικα.

Πώς αποφάσισες να δημιουργήσεις τα "κίτρινα γάντια";
Και λοιπόν επειδή μεγάλωσα, είπα να κάνω ένα στεκάκι δικό μου να μαζευόμαστε εδώ όλοι οι καλλιτέχνες. Παρασκευή και Σάββατο παίζουμε και τραγουδάμε ζωντανά και έχει δουλειά, δόξα τω Θεώ. Τις άλλες μέρες όπως όλα τα μαγαζιά της Ελλάδας είμαστε οικογενειακά και ήρεμα. Ο τίτλος είναι από την ομώνυμη ελληνική ταινία "τα Κίτρινα Γάντια".

Μίλησέ μου για την συνεργασία σου με τον Χατζή.. Τι θυμάσαι από αυτή;
Δούλευα με τον Χατζή όταν ήμουνα τεκνό...(γέλια) 18 χρονών. Είμαι πολύ ευχαριστημένος πέρασα ωραία χρόνια ήμουν εκεί... από παιδάκι. Ο Χατζής ήταν προσωπικότητα πολύ μεγάλη και ωραίος τύπος. Μου είχε πει "Μαέστρο να αναλάβεις το πρόγραμμα εσύ" εν τω μεταξύ, οι μουσικοί ήταν μεγάλοι και γω παιδάκι. Είχε σπουδαίο Φλαουτίστα τον Σταμάτη Πρωτόπαπα, 45 χρονών και άλλους σπουδαίους μουσικούς.

Έχεις ζήσει τις καλές εποχές της νυχτερινής Αθήνας. Πώς ήταν τα πράγματα τότε και πώς τα βλέπεις σήμερα;
Δούλευα στην Πλάκα χρόνια σε μαγαζιά καλά και καλές εποχές. Είχαμε ουρά 7 μέρες την εβδομάδα. 80 με 100 μέτρα ουρά έξω από το μαγαζί κάθε βράδυ. Μετά δούλευα με την Ντόρα Γιαννακοπούλου, την πρώτη τραγουδίστρια του Θεοδωράκη, που τώρα γράφει σίριαλ στην τηλεόραση. Είχαμε κάνει ένα στέκι μπουάτ "Αλήθειες στα Σκαλιά" και δουλεύαμε εγώ και η Ντόρα με ορχήστρα. Εκεί είχα ενώσει οθόνη κινηματογράφου, σκετς θεατρικά και στη μέση τραγούδι και μουσική. Κάθε μέρα γεμάτο το στέκι. Μετά έφυγα και έμεινα στο Παρίσι για χρόνια και γύρισα. Και τώρα κάνουμε δουλειές αλλά δεν είναι όπως τότε. Τώρα δεν έχει κόσμο που να το αγαπάει αυτό και να βγαίνει κάθε μέρα. Τώρα ο Έλληνας περνάει κρίση.

Τι γεύση σου έχει αφήσει η συνεργασία σου με το Μάνο Χατζιδάκι;
Μία φορά δουλέψαμε με το Μάνο και κάναμε παρέα. Ήμασταν στον "Μαγεμένο Αυλό", στον Δημήτρη. Ήταν ένα μαγαζί στην Πλάκα απέναντι από τον "Σκορπιό" του Χατζή. Εγώ δούλευα με τον Χατζή. Ένα βράδυ μου λέει ο Μάνος "Κωστή θα μου κάνεις το πρόγραμμα εσύ;" και του απαντάω ξαφνιασμένος "αφού είστε εσείς" και μου αποκρίθηκε "δε με ενδιαφέρει τίποτα... θα κάνεις ό,τι θέλεις εσύ εδώ!" και το έκανα. Το '73 έγινε αυτό!

Πώς βλέπεις την πόλη μας σήμερα;
Η πόλη παραμένει όμορφη. Όμως μια παροιμία λέει "η πολλή δημοκρατία γίνεται φασισμός καμιά φορά". Είμαστε δημοκάτες. Δεν είμαστε φασίστες. Όμως έχουμε αφήσει ανοιχτή την "πόρτα" και μπαίνουνε κλέβουνε την Ελλάδα μας από χρυσό εως και τα μέταλα, κλέβουνε τα σπίτια στην εξοχή που έχεις αφήσει του παιδιού σου... Έχει παραγίνει το κακό. Πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα να τα ελέγξει όλα. Ειδάλλως, δεν πάμε καλά και θα πηγαίνουμε χειρότερα αν δεν προσέξουμε.

Τι πρότυπα έχουν σήμερα τα παιδιά που τους κάνεις μάθημα;
Αλοίμονο , ο Χατζηδάκις είναι πρότυπο γι΄αυτούς που φοιτούν, τα παιδιά, τη νεολαία.. ο Θεωδωράκης και ο Πλέσσας που έχουν κάνει σπουδαία πράγματα. Όμως τους έφυγε το scalp που λέμε μεταφορικά για να μάθουνε και να γίνουν καλοί. Βλέπω όμως κάτι. Νεολαίους σήμερα που είναι τεμπέληδες. Έχω δει 20% ταλέντα σπουδαία. Αλλά παράλληλα και ένα 80% που είναι τεμπέληδες και δεν πάνε να μάθουνε αυτό που θέλουνε. Θέλουν να παίζουν πιάνο,να γίνουν τραγουδιστές, να παίζουν βιολί και πρέπει να το σπουδάσουν και να το μάθουν. Θέλει ωράρια και μελέτη. Δεν είναι με λόγια, φαμφάρα και φασαρία. Όλη μέρα ασχολούνται με το κινητό και με το κομπιούτερ με τους φίλους και τις φίλες. Μου λένε τραγουδιστές τώρα "για δείξε μου πώς θα αναπνέω τώρα εδώ" σε αυτό τον στοίχο.. και σκέφτομαι ότι δεν είναι δυνατόν. Δίνω ασκήσεις στο κάθε παιδί για το σπίτι και σε CD και πάλι δεν μελετού. Θέλει όλο το πρωί τους να το αφιερώνουν στην μελέτη. Πολλές φορές λέω "μελέτησες;" και μου απαντούν "μισή ώρα. δεν πρόλαβα" και απογοητεύομαι.

Εγώ συγκεκριμένα μεγάλωσα με τις 4 αδελφές μου στην Κυψέλη και τη μητέρα μου. Θα σου πω πώς μελετούσα και θα γελάσεις! Μόλις έπαιζα εγώ πιάνο εκείνες φωνάζανε να σταματήσω. Σταματούσα. Αλλά τι έκανα; Έπαιρνα την κιθάρα μου την νύχτα και μελετούσα στην τουαλέτα!!! Η τουαλέτα είχε ένα μικρό τζαμάκι που έβγαζε φως. Εγώ το κάλυπτα με μία μικρή πετσέτα έμπαινα μέσα με την κιθάρα... κατέβαζα το καπάκι της τουαλέτας, καθόμουνα, γύριζα την κιθάρα ανάποδα ακουμπούσα παρτιτούρες, μολύβι και γόμα. Έγραφα τις νότες έκανα τις ασκήσεις, τις άφηνα στο πλάι, γυρνούσα την κιθάρα κανονικά και τις έπαιζα. Πώς τις έπαιζα για να μην κάνει θόρυβο η κιθάρα; Έχωνα μες στις χορδές χαρτάκι ζικ ζακ και μελετούσα... Κάποιες νύχτες με έπιανε η μανα μου  τρείς τέσσερις η ώρα το πρωί και φώναζε.. Δηλαδή, θέλω να πω στη νεολαία αν θέλεις να κάνεις αυτό το πράγμα το κάνεις. Αν το κάνει κανείς τουριστικά, δε θα μάθει και δε θα κάνει τίποτα.

Έχεις γράψει για 288 δίσκους και 5 όπου τραγουδάς εσύ...Ηχογραφείς τώρα;
Ο προηγούμενος "Όλα τα τρένα" πήγε πάρα πολύ καλά και τώρα ετοιμάζω καινούριο όπου τραγουδάω και εγώ.Μαέστρο μου, ετοιμάζεις και κάτι άλλο παράλληλα;
Στο στούντιο γράφω ένα έργο μεγάλο, μιούζικαλ για το Υπουργείο Πολιτισμού. Γράφω μουσική για δύο μεγάλες φίρμες. Επίσης γράφω για μία μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια που μου φέρανε από τη Θεσσαλονίκη, πολύ καλή φωνή. Γράφω και για μένα. Επίσης γράφω για δύο σίριαλς και για ένα κινηματογραφικό έργο. Στο στούντιο είμαι σχεδόν κάθε μέρα και γράφω για 8 διαφορετικά πράγματα. Όταν τελειώνω από το στούνιο, κάνω ένα μπάνιο, ντύνομαι και έρχομαι στα "Κίτρινα Γάντια" όπου "ξεκουράζομαι" και είναι παρεΐστικα.

Κωστή Γρηγορίου, σ΄ ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη που μας έδωσες. Σου ευχόμαστε τα καλύτερα και συνιστούμε σε όλους να επισκεφτούν για να περάσουν καλά και να διασκεδάσουν τον όμορφο και ζεστό χώρο που έχεις στο Γαλάτσι "ΤΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΑΝΤΙΑ".

 ΤΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΑΝΤΙΑ

https://www.facebook.com/mousikokafeneiotakitrinagantia/ 

 

 

ΕΛΕΝΗ ΜΑΤΣΟΥ

Living in the city...Το ηλεκτρονικό περιοδικό της πόλης. 

Ανακαλύπτουμε όλες τις πτυχές της ζωής στην πόλη. Βιώστε την εμπειρία μαζί μας...

 • LATEST NEWS
 • Μία κωμωδία εμπνευσμένη από το "Non tutti…
 • H πρώτη υπερηρωίδα με δική της ταινία…
 • Αν η παρέα διχάζεται ανάμεσα στο κρέας…
 • H Ναόμι Καουάσε επιστρατεύει την Ζιλιέτ Μπινός…
 • Περιπέτεια εποχής με τον Βενσάν Κασέλ.
 • Πολλοί δεν έχουν σε ιδιαίτερη εκτίμηση τις…
 • Η Τriumph, η μεγαλύτερη εταιρεία εσωρούχων παγκοσμίως…
 • Από τη Δευτέρα 4 Μαρτίου έως τις…
 • Οι άνθρωποι άνω των 50 ετών, που…
 • Η πρεμιέρα της ταινίας συνέβη στις 7…