Today: 26.May.2020
ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ: Ο ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

Συναντήσαμε τον Λεωνίδα και τον Ηλία Παπαδόπουλο στα γραφεία του Κινήματος "Δεν Πληρώνω" και μιλήσαμε για όλα τα ζητήματα που απασχολούν το κίνημα, τις ανησυχίες του για τις εξελίξεις των γεγονότων στην Ελλάδα και τρόπους αντίδρασης.

Το κίνημα "Δεν Πληρώνω" μετράει κάποια χρόνια ζωής. Ποιός είναι ο αρχικός σκοπός ίδρυσης του αρχικά;
Λ. Το κίνημα έχει ξεκινήσει από το 2009 τη δράση του. Το πρώτο ερέθισμα ήταν τα διόδια.
Γενικώς στο ζήτημα των αυτοκινητοδρόμων έχει διαπραχθεί ένα τεράστιο σκάνδαλο, το οποίο έχει να κάνει με την σύμβαση παραχώρησης των εθνικών δρόμων στο μεγάλο εργολαβικό κεφάλαιο, το ντόπιο και το ξένο. Έχει να κάνει με χρηματοδότηση που προέβλεπε η συγκεκριμένη σύμβασης παραχώρησης, το οποίο θα ήταν κατεξοχήν από το Ελληνικό Δημόσιο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τα λεφτά των λαών της Ευρώπης , με εγκύηση όμως του Ελληνικού Δημοσίου.
Αυτά τα χρήματα και τα τραπεζικά δάνεια τα είχαν πάρει οι μεγαλοεργολάβοι γιατί έτσι προβλεπόταν από τη σύμβαση.
Επιπλέον η σύμβαση αφορά σε μεγάλες αποζημιώσεις που έπαιρναν οι μεγαλοεργολάβοι, χωρίς να έχουν εγκριθεί από κάποιο αρμόδιο θεσμικό όργανο κατά τη διάρκεια αποπεράτωσης αυτών των έργων, οι οποία ήταν πάρα πολύ καθυστερημένη.

Αφορμή επίσης ήταν και τα υπέρογκα διόδια των αυτοκινητοδρόμων, τα οποία τα πληρώνει ο ελληνικός λαός. Το οξύμωρο είναι ότι τα έργα αυτά τα χρηματοδοτεί ούτως ή άλλως ο λαός, μέσω του Δημοσίου Χρήματος και των Τελών Κυκλοφορίας, μέρος των οποίων πάνε για τη δημιουργία και τη συντήρησή τους.
Μία ακόμα αφορμή που προκάλεσε την αντίδρασή μας ήταν οι υπερκοστολογίσεις των έργων αυτών. Το κόστος κατασκευής των δρόμων αυτών είναι πολλαπλάσιο αντίστοιχων άλλων χωρών. Για παράδειγμα,ένας δικός μας αυτοκινητόδρομος στοιχίζει 9 φορές απάνω από έναν αντίστοιχο στην Κίνα. Ενώ η αντιστοιχία με Ευρωπαϊκούς είναι 5 φορές πιο πολύ. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση- Commission  έχει  αποφανθεί την Υπερκοστολόγιση αυτών των έργων και έχει δημοσιεύσει τα αντίστοιχα πορίσματα στο Β’ Κοινοτηκό Πλαίσιο Στήριξης.

Η. Και φυσικά αυτές οι συμβάσεις για τις οποίες μίλησε ο Λεωνίδας, τις παραχωρήσεις δηλαδή των εθνικών μας δρόμων στους Μεγαλοεργολάβους περιλαμβάνουν και άλλα δύο σημεία, τα οποία η διεθνής και ευρωπαϊκή επιτροπή δεν επιτρέπει.
Το ένα είναι η πληρωμή διοδίων πριν τελειώσουν καν τα έργα, το οποίο είναι πρωτοφανές! Κανονικά και υπό νορμάλ συνθήκες θα’ πρεπε πρώτα να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των δρόμων και μετά να ξεκινήσει η απόσβεση του έργου με το να πληρώνουμε διόδια. Είχαμε μάλιστα και περίπτωση όπου τα έργα είχαν σταματήσει 3 χρόνια πριν και παρόλαυτά συνεχίζουμε και πληρώνουμε διόδια!

Λ. Τίθεται και το ζήτημα των καρτέλ των μεγαλοεργολάβων, όπου η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει καταλήξει σε ένα πόρισμα 1000 σελίδων, το οποίο δεν έχει δει ακόμα το φως της δημοσιότητας. Αναφέρει ότι υπάρχουν καρτέλ των εργολάβων αυτών από τη δεκαετία του ’80 μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με τα οποία έχουν αποκαλυφθεί ανατριχιαστικά στοιχεία που αφορούν στους αυτοκινητόδρομους, σύμφωνα με τα οποία μεγάλες κοινοπραξίες συμφωνούν για το πώς “θα χτυπήσουν” τα έργα, με τι κυκλικότητα και δημιουργούν και δικλύδες ασφαλείας, είτε με εγκυητικές οι οποίες μπαίνουν σε τραπεζικές θηρίδες, σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να ξεφύγει από το καρτέλ είτε επίτηδες είτε καταλάθος. Μία ακόμα πρακτική είναι να μην αποκλείονται από άλλα έργα, είτε με τη δημιουργία εταιρειών όπου το ίδιο εργολαβικό συμφέρον- η ίδια εταιρεία- είναι μέτοχος δυο ή παραπάνω από αυτές οι οποίες  “χτυπάνε” το ίδιο έργο.
Αντιλαμβανόμαστε δηλαδή μία τεράστια διαπλοκή την οποία εμείς θελήσαμε να χτυπήσουμε, αφενός μεν αποκαλύπτοντας όλα αυτά τα οποία ήταν στην διάθεσή μας και αφετέρου καταπολεμώντας την εκμετάλευση της τσέπης μας στα διόδια.

Η. Εδώ να τονίσουμ ότι οι συμβάσεις αυτές προβλέπουν και την δυνατότητα των εταιρειών των μεγαλοεργολάβων να βάλουν διόδια ακόμα και μέσα στον αστικό ιστό! Η εκμετάλευση της Νέας Οδού φτάνει μέχρι τη Μεταμόρφωση. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι μπορούν να μπουν διόδια στη Μεταμόρφωση, στον Κόμβο Καλυφτάκη και πιθανόν στον Κόμβο Βαρυμπόπης και στον Άγιο Στέφανο!!! Έχει αυτή τη δυνατότητα η εταιρεία να τοποθετήσει σε αυτούς τους κόμβους διόδια καθώς και σε πολλά άλλα σημεία. Αυτή τη περίοδο βλέπουμε το ξεπούλημα της Εγνατίας Οδού στους ιδιώτες όπου και εκεί θα πολλαπλασιαστούν τα διόδια και εκεί.

Τι ακριβώς κάνατε στα διόδια;
Λ. Πραγματοποιήσαμε συμβολικές διαδηλώσεις στα διόδια όπου σηκώναμε τις μπάρες για κάμποσες ώρες. Οι ετιρείες έχασαν πάρα πολλά χρήματα βέβαια μέσω αυτού γιατί οι δράσεις μας ήταν αρκετά συχνές. Ξεσηκώσαμε τις τοπικές κοινότητες ενημερώνοντάς, αλλά αντιδράσαμε και μέσω της ατομικής άρνησης πληρωμής των διοδίων κατά τη διέλευσή μας. Αυτό αποτέλεσε ένα πάρα πολύ μεγάλο χτύπημα για τις εταιρείες αυτές. Τότε θεσμοθετήθηκαν 2 φωτογραφικοί νόμοι, το Φεβρουάριο του 2011 του Ρέπα και το 2012 του Βορίδη. Οι δυο φωτογραφικοί νόμοι ποινικοποιούσαν τις κινητοποιήσεις μας και καθιστούσαν ιδιώνυμο αδίκημα την παρουσία μας στους αυτοκινητοδρόμους και συμπληρωματικά καθιστούσαν την άρνηση καταβολής χρηματικού ποσού στα διόδια παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με πρόστιμο. Αυτά τα επιβεβαίωναν και απο τις κάμερες των αυτοκινητοδρόμων.

Πώς προέκυψε η σύσταση του Κινήματος "Δεν πληρώνω";
Λ.Είναι ένα κίνημα που προέκυψε όχι από την επινόηση κάποιων πεφωτισμένων, αλλά μέσα από λαϊκές ανάγκες και τη λαϊκή οργή αρχικά όταν τοποθετήθηκαν μπάρες και σταθμοί διοδίων. Το κίνημα εμείς το εμπλουτίσαμε με πολιτική θεωρία, με γνώση και ντοκουμέντα προκειμένου να το μετατρέψουμε σε πιο εμπεριστατωμένη πολιτική δράση και να προωθήσουμε ένα πάγιο αίτημα το οποίο πατάει πάνω σε Συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μας, όπως "η ελεύθερη μετακίνηση μέσα στη χώρα μας".

Ο κος Τσίπρας δεν ήταν μαζί σας;
Λ. Ο Τσίπρας συμμετείχε μία ή δύο φορές με την φυσική του παρουσία. Είχε έρθει ουσιαστικά για να καπελώσει τον αγώνα των διοδίων και να αντλήσει πολιτική υπεραξία. Δήλωνε πολιτικά ότι πρέπει να υπάρχουν "ελεύθεροι δρόμοι για όλους" και "κανένας πολίτης να μην αποκλείεται από την πρόσβασή του σε εθνικούς δρόμους", δηλαδή αυτά που υποστήριζε το κίνημα "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ".

Η. Αρκετά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν σε περισσότερες διαδηλώσεις. Υιοθετούσαν τα συνθήματά μας και την πρακτική μας. Παρόλαυτά είδαμε ότι έχει γίνει μία κυβίστηση 180 μοιρών σε αυτό το μέτωπο. Οι διώξεις συνεχίζονται ενάντια στους αγωνιστές του κινήματος. Πρόσφατα είχαμε και μια ακόμη δίκη. Αυτό το μήνα είχαμε 4 - 5 δίκες από μεγαλοεργολάβους κατά μελών του Κινήματος. Υπήρξαν αθωοτικές αποφάσεις βέβαια οι οποίες μας δικαίωσαν, αλλά και καταδικαστικές γιατί όπως γνωρίζουμε η Δικαιοσύνη δεν είναι Τυφλή!
Σίγουρα παρατηρούμε μία πλήρη διολίσθηση του Σύριζα προς το αντίθετο στρατόπεδο, των λίγων και ισχυρών και της Οικονομικής Ολιγαρχίας της Ελλάδας και όχι μόνο σε όλα τα επίπεδα και για τους αυτοκινητοδρόμους.

Πόσα μέλη μετράει το Κίνημα;
Σε γενικές γραμμές εγγεγραμμένα μέλη στο κίνημά μας είναι περίπου 30.000. Από εκεί και πέρα, τα μέλη τα οποία οργανώνουν και συμμετέχουν στις δράσεις μας σ'όλη την Ελλάδα είναι πολλές εκατοντάδες και συνεχώς προστίθενται συμπολίτες μας που πρωτοστατούν όσον αφορά στην προάσπιση κοινωνικών αγαθών, όπως η πρόσβαση των Ελλήνων στο ρεύμα, στο νερό στη Δημόσια Υγεία στα ΜΜΜ, στον αγώνα μας ενάντια στο Χαράτσι και σε πολλά άλλα.

Μιλήστε μου για τις επανασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος που πραγματοποιείτε...
Λ. Εμείς, σε αντίθεση με άλλες κοινωνικές συλλογικότητες,οργανώσεις και κόμματα, δεν αρκούμαστε να κινούμαστε σε επίπεδο εξαγγελειών ούτε περιμένουμε να εκλεχθούμε στη Βουλή για να δράσουμε. Θεωρούμε ότι η πάλη είναι τώρα. Ο λαός πλήττεται βάναυσα και πρέπει τώρα να δώσουμε μάχη αντίστασης.
Η. Έχουμε πραγματοποιήσει χιλιάδες επανασυνδέσεις ρεύματος. Περίπου 30.000 σπίτια μένουν χωρίς ρεύμα κάθε χρόνο. Εξ' αυτών τα μισά περίπου δεν καταφέρνουν να το επανασυνδέσουν μέσω διακανονισμών και παρόμοιων διαδικασιών. Τα περισσότερα σπίτια αποκτούν ξανά πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα μέσα από το κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, γιατί δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές συλλογικότητες που να το κάνουν.
Λ. Στο μέτωπο των επανασυνδέσεων έχουμε αναλάβει δράση εδώ και πολλά χρόνια... Έχουμε δει την Κυβέρνηση Σαμαρά να κόβει σε χιλιάδες συμπολίτες μας το ρεύμα. Τώρα βλέπουμε την Κυβέρνηση Σύριζα, ενώ είχε μία ολιγόμηνη παύση όταν είχε πρωτοεκλεγεί, τώρα έχει φτάσει στα επίπεδα της κυβέρνησης Σαμαρά και τα έχει ξεπεράσει. Υποτίθεται ότι αυτή η κυβέρνηση είχε δημιουργήσει δικλύδες ασφαλείας για τους πιο ευάλωτους όπως το κοινωνικό οικειακό τιμολόγιο, αλλά καθημερινά εδώ και καιρό με κορύφωση τον Φεβρουάριο εξαπόλησε ένα πραγματικό κυνήγι εναντίον των συμπολιτών μας. Κόβει το ηλεκτρικό ρεύμα διαρκώς, με αποτέλεσμα οι πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες να περιέρχονται σε κατάσταση απόλυτης εξαθλίωσης και τεράστιας απόγνωσης.
Μη ξεχνάμε ότι η ΔΕΗ παρέχει ένα κοινωνικό αγαθό απαραίτητο για την επιβίωση όλων μας.
Εμείς από εκεί και πέρα καταγγέλουμε ότι σκόπιμα η ΔΕΗ με αυτές τις μεθόδους χάνει εντελώς το κοινωνικό της πρόσωπο, με αποτέλεσμα να γίνει βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα που καραδοκούν και ουσιαστικά επιζητούν τα φιλέτα της.
Η. Είναι θλιβερό αυτό που αντιπαραθέτει η ίδια η ΔΕΗ, η οποία είναι μία Ανώνυμη Εταιρεία κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Το επιχείρημα της ΔΕΗ για τις τόσες διακοπές είναι ότι "αν δεν υπήρχε τόσο αυστηρή πολιτική εκ μέρους μας θα πολλαπλασιάζονταν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές".

Ποιοί συμπολίτες μας δεν πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα; Τι συναντάτε εσείς;
Επικρατεί μία προπαγάνδα ότι γενικά ο κόσμος δεν πληρώνει όχι επειδή δεν έχει, αλλά επειδή ειναι "στρατηγικός κακοπληρωτής"! Εμείς επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση κανένας συμπολίτης μας να μπει σε διαδικασία να ρισκάρει να στερηθεί το ηλεκτρικό ρεύμα επειδή δε θέλει να πληρώσει ή επειδή έτσι του κάπνισε! Το 100% των συμπολιτών μας στα σπίτια των οποίων πραγματοποιούμε επανασυνδέσεις ρεύματος, είναι άνθρωποι που πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της στέρησης της τροφής τους ή του ρεύματος! Πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στο να έχουν τα παιδιά τους τα βασικά ή όχι!
Συνήθως επιλέγουν , αν τους έχει μείνει αυτή η δυνατότητα, να μείνουν χωρίς ρεύμα!
Η ΔΕΗ πρέπει να αναζητήσει τους "στρατηγικούς κακοπληρωτές" μέσα στους μεγάλους οφειλέτες της, ανάμεσα στις μεγάλες επιχειρήσεις, τις βιομηχανίες, τους μεγαλοεργολάβους και τα κόμματα. Από τα ληξιπρόθεσμα 2,2δις προς τη ΔΕΗ, το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά σε αυτούς και όχι τις ευάλωτες ομάδες του απλού λαού.

Η ΔΕΗ έχει το δικαίωμα να κόψει το ρεύμα σε κάποια σπίτια; Ποιά είναι η άποψή σας;
Εμείς αυτό που υποστηρίζουμε θερμά είναι ότι δεν έχει κανένας το δικαίωμα να σου κόψει ή να σου στερήσει το ηλεκτρικό ρεύμα. Η ΔΕΗ ως επιχείρηση μπορεί να διεκδικήσει με νόμιμο τρόπο τα χρωστούμενα. Θεωρεί ότι της οφείλεις... Αυτό μπορούν να το αποφασίσουν τα δικαστήρια. Σε κάθε περίπτωση δεν έχει το δικαίωμα να σου κόβει το ρεύμα! Ποιός είναι αυτός ο οποίος θα σου κουνήσει το δάχτυλο και να σου κόψη τη παροχή του ηλ. ρεύματος; Ποιό δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει ότι θα ζήσεις χωρίς ρεύμα; Στην φυλακή δε ζει κανείς χωρίς ρεύμα!
Είναι κοινωνικό αγαθό. Τις διακοπές τις θεωρούμε κατάπτηστες και ανήθικες πρακτικές και πρέπει να τις πολεμήσεις! Γι αυτό εμείς το πολεμούμε στην πράξη!


Δεν καλύπτονται οι συμπολίτες μας με την ένταξή τους στο το κοινωνικό τιμολόγιο;
Η. Η κυβέρνηση Σύριζα που προεκλογικά συμμεριζόταν το αίτημα του κινήματος "κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα",οπότε το ελάχιστο που θα μπορούσε να είχε κάνει είναι να ψηφίσει ένα νόμο, με τον οποίο να απαγορεύει την διακοπή ρεύματος στα φτωχά και ευάλωτα νοικοκυριά.
Το κοινωνικό τιμολόγιο δεν είναι παρά στάχτη στα μάτια! Το τελαυταίο ειδικά διάστημα παραβιάζεται κατάφορα η αρχή ότι αν είσαι εγγεγραμμένος στο κοινωνικό τιμολόγιο δε σου κόβουν το ηλεκτρικό ρεύμα! Εμείς συναντούμε πάρα πολλές περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα που έχει κοπεί το ρεύμα σε σπίτια ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο!
Αντιλαμβανόμαστε ότι όλο αυτό αποτελεί ένα σχέδιο χρόνων και αποσάρθρωσης του κοινωνικού προσώπου της ΔΕΗ και παράδοσής της στους ιδιώτες με ξεσκαρτάρισμα του πελατολογίου της. Η ΔΕΗ θέλει να δώσει το φιλέτο των καλοπληρωτών της σε ιδιωτικές εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, στο πλαίσιο του ανοίγματος του ανταγωνισμού στην αγορά της ενέργειας, όπως προβλέπεται και από το μνημόνιο.

Τα σπίτια στα οποία πραγματοποιείτε επανασυνδέσεις είναι νομικά καλημένα;
Λ. Καταρχάς τονίζουμε ότι συμπολίτες μας που μένουν χωρίς ρεύμα το έχουν απόλυτη ανάγκη και έρχονται σε επαφή μαζί μας είτε μέσω τηλεφώνου ή και μέσω διαδύκτιου και μας ζητούν να κάνουμε επανασύνδεση. Εμείς με βάση τις δυνατότητές μας επανασυνδέουμε όσο περισσότερα τέτοια ρεύματα μπορούμε και μιλάμε για χιλιάδες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και φτωχές οικογένειες.
Η επανασύνδεση ρεύματος που πραγματοποιεί το κίνημα "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ¨ δεν είναι παράνομη πράξη, δεν είναι ρευματοκλοπή καθώς ο μετρητής- το ρολόι της ΔΕΗ συνεχίζει να γράφει κανονικά την κατανάλωση. Αποτελεί δηλαδή επανασύνδεση της παροχής.
Ούτε εμείς και ούτε ο συμπολίτης μας είναι εκτεθιμένος απέναντι σε κάποια ποινική δίωξη ή οτιδήποτε τέτοιο.
Βέβαια όπως μαθαίνουμε, η ΔΕΗ με την αρωγή της ελληνικής κυβέρνησης έχουν στα σκαριά κάποιες αποφάσεις οι οποίες ενδεχομένως να ποινικοποιήσουν τις επανασυνδέσεις.
Ό,τι έγινε δηλαδή και με τις διαμαρτυρίες στα διόδια. Αυτό κατά τη γνώμη μας γίνεται προκειμένου να καταστέλλουν την δράση του κινήματος, αλλά και για να δημιουργήσουν ένα μεγαλύτερο αδιέξοδο στα Ελληνικά νοικοκυριά. Προς στιγμήν δεν έχουμε κάτι τέτοιο.

Έχει φτάσει κάποια τέτοια υπόθεση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος στα δικαστήρια;
Λ. Ναι υπάρχει και δεδικασμένο τέτοιας υπόθεσης που έχει σώσει συμπολίτη μας στη Βέροια. Κατά την άποψή μας αυτός που θα έπρεπε να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη είναι η ΔΕΗ, που με τις πράξεις τις αυτές- τις μαζικές διακοπές ρεύματος- θέτει εν κινδύνω την υγεία και την επιβίωση των συμπολιτών μας.
Έχουν διεπραχθεί ακόμα και δολοφονίες με ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς. Συμπολίτες μας που ζούσαν με συσκευές οξυγόνου, άλλους ανθρώπους που η ανάγκη για ζεστασιά τους οδήγησε στα μαγκάλια και ένα σωρό άλλα περιστατικά.
Μη ξεχνάμε ότι το Σύνταγμα επιτάσσει όλοι οι πολίτες της χώρας να έχουν πρόσβαση σε όλα τα αγαθά που είναι αναγκαία για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους.

Πώς βλέπετε τα πράγματα σε σχέση με τους πλειστηριασμούς Α' κατοικίας που όλο και αυξάνονται;
Λ. Οι πληστηριασμοί πρώτης κατοικίας είναι κάτι που γινόταν ανέκαθεν. Στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ προστασία της πρώτης κατοικοίας στην Ελλάδα. Αυτό βέβαια έχει μεταβληθεί επί τα χείρω. Ουσιαστικά πάντοτε τα χρέη προς το Δημόσιο, την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις ΔΕΚΟ ήταν χρέη τα οποία μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκποίηση της περιουσίας σου και της Α' κατοικίας...
Οι πρώτες κατοικίες, αναφορικά με ιδιωτικά χρέη κυρίως τραπεζικά, προστατεύονται μόνο σε περιπτώσεις που υπαγόσουν σε κάποιους ευεργετικούς νόμους όπως ο νόμος "Κατσέλη". Ο δε νόμος Κατσέλη επί τα χείρω τροποποιήθηκε σε νόμο "Σταθάκη" με την κυβέρνηση Σύριζα. Ουσιαστικά ακόμα λιγότεροι συμπολίτες μας προστατεύονται.

Για να εναχθεί τώρα κάποιος στον νόμο Κατσέλη υπάγεται σε μία διαδικασία χρονοβόρα και πολυδάπανη. Ο περισσότερος κόσμος είναι ευπαθής και έχει προβλήματα όπως δυσκολία αποπληρωμής της δόσης του δανείου του και τις δόσεις της ΔΕΗ. Ποιός από αυτή τη μεγάλη μερίδα του πηθισμού θα μπλέξει με τέτοιες μακροχρόνιες και δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες;

Στην παρούσα φάση όλα πηγαίνουν προς το χειρότερο. Στην πραγματικότητα πριν ξεκινήσει άμεσα και επίσημα η κρίση, τα κόκκινα δάνεια προς τις τράπεζες ήταν γύρω στα 20δις. Τώρα έχουν φτάσει στα 110δις. Παρατηρούμε δηλαδή ότι μέσα στην κρίση τα κόκκινα δάνεια εκτεινάχθηκαν. Διανύουμε μία περίοδο κατά την οποία έχει υποθηκευτεί και είναι προς εκποίηση η ακίνητη περιουσία πολλών χιλιάδων συμπολιτών μας.
Κατηγορούν τους Έλληνες ότι πριν σκάσει η κρίση αγοράζαμε cayen, διακοποδάνεια και ότι κάναμε σπατάλες. Να τονίσουμε ότι πριν την κρίση με τον Α' ή Β' τρόπο σε γενικές γραμμές τα δάνεια είτε καταναλωτικά, είτε στεγαστικά ή επιχειρηματικά λίγο ή πολύ εξυπηρετούνταν. Μέσα στα χρόνια της κρίσης, αυτό που άλλαξε ήταν οι οικονομική δυνατότητα του κόσμου λόγω μνημονίων. Δεν μπορούσε πια ο κόσμος να καλύψει τις βασικές του βιωτικές ανάγκες και κατεπέκταση δε μπορούσε πια να εξυπηρετήσει τα δάνειά του.


Μιλήστε μας για τη δράση σας σε αυτό τον τομέα.
Λ. Αυτό που παρατηρούμε λοιπόν είναι μία έξαρση των πλειστηριασμών, οι οποίοι δεν πραγματοποιούνται λόγω της δράσης του κινήματός μας.
Επί 4 χρόνια πραγματοποιούμε δράσεις αποτροπής πλειστηριασμών στα περισσότερα Ειρηνοδικεία της χώρας. Σκέψου Ελένη μου ότι από τους 70 πλειστηριασμούς που προγραματίζονται το μήνα στα Ειρηνοδικεία της Αττικής, δεν πραγματοποιούνται παρά ελάχιστοι λόγω της δράσης μας. Αυτό αποτελεί σημαντικό κατόρθωμα.
Κάθε χρόνο γλυτώνουν από τον πλειστηριασμό περίπου 3.000 σπίτια.
Από εκεί και πέρα, τώρα έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο όπου η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει την αξιολόγηση, προσπαθεί να κάνει δύο πράγματα. Αφενός να πουλήσει τα κόκκινα δάνεια με ένα θεσμικό τρόπο. Ήδη έχουν αδειοδοτηθεί funds και εταιρείες οι οποίες μπορούν να αγοράσουν τα κόκκινα δάνεια, το μόνο που λείπει είναι το θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα λάβει χώρα σήμερα.
Όσον αφορά στο δεύτερο κομμάτι, η κυβέρνηση για να διευκολύνει την πραγματοποίηση των πλειστηριασμών δημιούργησε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα. Θα δούμε σε λίγο καιρό πληστηριασμούς να πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικό τρόπο.
Έχουμε φτάσει στο σημείο λοιπόν που ο ελληνικός λαός πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να λειτουργήσει συνολικά, εύστοχα και δυναμικά προκειμένου να σώσει τα σπίτια του.

Είναι γεγονός πάντως ότι οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές.
Η. Ναι... Έχει διεπραχθεί ένα τεράστιο σκάνδαλο, αυτό  των τριών ανακεφαλαιοποιήσεων. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με 170δις ευρώ εκγυήσεις και άμεσες ενισχύσεις στα χρόνια της κρίσης.
Αυτά τα χρήματα προέρχονται από το Ελληνικό λαό και το υστέρημά του. Παρόλαυτά οι τράπεζες, μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις, αντί να επιτελούν το ρόλο τους δηλαδή αντί να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία με δανειοδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, προβαίνουν σε δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς κατοικιών και περιουσιών των ανθρώπων που τις ενίσχυσαν και τις κράτησαν όρθιες τόσα χρόνια.
Οι τράπεζες είναι τράπεζες ζόμπι. Δεν επιτελούν κανένα ρόλο. Αυτό που κάνουν είναι να αντλούν ρευστότητα από την οικονομία και την κοινωνία και όχι να δίνουν ρευστότητα. Αυτό αντιβαίνει πλήρως σε κάθε έννοια και καπιταλισμού και χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσα σε ένα νεοφιλελεύθερο πλαίσιο.

Λ. Μας απειλούν ακόμα και με κούρεμα καταθέσεων ως Ελληνικό Λαό. Δεν έφταναν τα τρία bail out θέλουν και bail in.
Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που οι τράπεζες έχουν "εθνικοποιηθεί" κατά μία έννοια με την δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση, ενώ με την τρίτη χαρίστηκαν ουσιαστικά για μόλις 5δις πάλι σε ιδιώτες. Και ποιούς ιδιώτες; Όχι στους στρατηγικούς επενδυτές που ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά στο πιο επιθετικό κομμάτι του κερδοσκοπικού κεφαλαίου σε funds,όπως για παράδειγμα είναι ο Polson στην Πειραιώς. Αυτά τα funds, πέρα από τις τράπεζες, θα ελέγχουν το κομμάτι της αγοράς των κόκκινων δανείων καθώς και των εξυπηρετούμενων πράσινων δανείων.

Θα δημιουργηθούν πακέτα εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπου για να γίνουν ελκυστικά ώστα να αγοραστούν τα funds αυτά, εντάσσουν εδώ και την διαδικασία των πλειστηριασμών. Μιλάμε για εξευτελιστικές τιμές, δηλαδή στο 5% και στο 10% της αρχικής τους αξίας. Αν αυτά τα χρέη διαγράφονταν, αντί να δίνονταν στους πολίτες με το 5% ή το 10%, τότε εν πολλοίς θα λυνόταν και το πρόβλημα και των κόκκινων δανείων στη χώρα. Θα λειτουργούσε η κοινωνία και όχι μόνο η τράπεζα.

Η κοινωνία αντιδράει;
Λ. Εγώ θεωρώ ότι απλά ο κόσμος έχει φάει ένα μεγάλο στραπάτσο. Αν αναλογιστούμε ότι η Ελληνική κοινωνία μέσα στα χρόνια της κρίσης ήταν καταλύτης και ο πρωταγωνιστής που διετέλεσε μία μεγάλη χημική αντίδραση - την άμεση πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου, μετά την άμεση πτώση του δικομματισμού και αργότερα έδωσε μεγάλους αγώνες με κοινωνικό πρόσημο. Μη το ξεχνάμε αυτο΄.
Από εκεί και πέρα, ο κόσμος αφενός μεν έχει σαφής έλλειψη μίας κοινωνικής και πολιτικής ατζέντας. Θα έπρεπε δηλαδή να έχει συγκεκριμένα πολιτικά αιτήματα και όχι αόριστα, πράγμα αρκετά δύσκολο απ' τη στιγμή που δεν μπόρεσε να υπάρξει κάποιος κοινωνικός φορέας για να πρωταγωνιστήσει μέσα από αυτό το λαϊκό κίνημα και να βάλει μπρος μία πολιτική ατζέντα σημαντική, ανατρεπτική και ριζοσπαστική.

Η φυσιολογική ροή των πραγμάτων είναι να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, οπότε θα πρέπει να γίνουν ριζοσπαστικές αλλαγές για να αλλάξει αυτή η πορεία προς το καλύτερο.Τα κινήματα τα οποία είχαν ξεσπάσει αυθόρμητα δεν μπόρεσαν να βάλουν πολιτική ατζέντα.

Ο Σύριζα από την άλλη, ο οποίος μπόρεσε να εισπράξει όλη αυτή την πολιτική απαξίωση και να καρπωθεί όλη την πολιτική υπεραξία των κινημάτων που είχαν ξεπηδήσει, όπως το κίνημα "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" καθώς μπόρεσε με ψέματα να υφαρπάξει την ψήφο των πληγέντων συμπολιτών μας, παρουσιάζοντάς τους μία κατάσταση ιδανικότερη από αυτή που μπορούσε να τους προσφέρει. Διατυμπανούσε ότι είχε διάθεση να συγκρουστεί με τα συμφέροντα της ελληνικής και ξένης ολιγαρχίας. Εκδηλώθηκε εκλογικά και είδαμε πώς πήγε τα πράγματα.
Ο κόσμος είναι λογικό από την στιγμή που είχε εναποθέσει τις ελπίδες του εκεί όπου κάποιος τους έλεγε "θέλω την ψήφο σας για να διαχειριστώ την εξαθλίωσή σας και θα σας βγάλω στο ξέφωτο", να απογοητευτεί και να πει "και να αγωνιστώ τι θα κερδίσω; αγωνίστηκα τόσο πολύ και τίποτα δεν έγινε". Ο κόσμος θεωρεί όλους τους πολιτικούς το ίδιο.


Πού βρισκόμαστε λοιπόν;
Λ. Εδώ είμαστε στο -1. Δεν βρισκόμαστε καν στο Μηδέν! Είμαστε σε ένα σημείο όπου προσπαθούμε να βγάλουμε πάλι τον κόσμο στο δρόμο και προσπαθούμε να του δείξουμε ότι ο αγώνας του είναι μονόδρομος. Βλέπουμε ότι ο κόσμος ουσιαστικάδε θα πειστεί από κανένα. Όταν φτάσει στο Αμήν και βιώσει δραματικές μεταβολές στη δική του καθημερινότητα και στη συνείδησή του, τότε μπορεί να βγει και πάλι στο δρόμο και να μεγαλουργήσει.

Αυτή την περίοδο συνειδητοποιούμε όλοι ότι ο άνεμος είναι κόντρα, αλλά είναι χρέος μας και ιδίως οι πιο στρατευμένες συλλογικότητες να διατηρήσουμε την αντίσταση σε όσο δυνατόν υψηλότερο επίπεδο. Είμαι σίγουρος ότι σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα θα συμβεί αυτό, γιατί υφιστάμεθα πολύ πυκνές μεταβολές, όσες δεν έχουν συμβεί μέσα σε 10 χρόνια και οι συλλογικότητες θα δράσουν πιο στοχευμένα.

 

ΕΛΕΝΗ ΜΑΤΣΟΥ

Living in the city...Το ηλεκτρονικό περιοδικό της πόλης. 

Ανακαλύπτουμε όλες τις πτυχές της ζωής στην πόλη. Βιώστε την εμπειρία μαζί μας...

 • LATEST NEWS
 • Γιατί η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα ονομάζεται…
 • Ο Ιησούς Χριστός ξεψύχησε πάνω στον Σταυρό…
 • Το πρόσωπό του για εκατομμύρια Χριστιανούς είναι…
 • Το έθιμο της Πασχαλινής λαμπάδας, είναι ένα…
 • Πάσχα στο χωριό; Από του… χρόνου και…
 • Η ληστεία πέτυχε... αλλά ο ασθενής απεβίωσε.
 • «Οι Αεροναύτες», μία περιπέτεια εποχής βασισμένη σε…
 • Η ταινία βασίζεται στην πολυαγαπημένη κλασική ιστορία…
 • Ένας αειθαλής εραστής της σκηνής και της…
 • Γέμισε με νερό το συντριβάνι της πλατείας…