Today: 26.May.2020
ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ "Ο ΔΑΙΜΟΝΑΣ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΤΟΥ"

Βρεθήκαμε με τους ηθοποιούς και συντελεστές της παράστασης "Ο δαίμονας της λογικής του" στο θέατρο Λύχνος Τέχνης και Πολιτισμού λίγο πριν την πρόβα τους.

Το κλίμα συνεργασίας που έχουν αναπτύξει ήταν πολύ θετικό αν και δεν γνωρίζονταν όλοι μεταξύ τους, ενώ η δουλειά και το μεράκι που έχει αφιερώσει ο καθένας τους στο έργο είναι εμφανή.

Πείτε μου λίγα λόγια για το έργο και την παράσταση;

Θ. Το έργο αφορά στον Λούσιαν ένα νέο άνδρα ο οποίος παρουσιάζει μία ακραία συμπεριφορά και σωματική και ψυχική, η οποία στο συγκεκριμένο έργο και την συγκεκριμένη στιγμή ερμηνεύεται ως δαιμονισμός. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγείται η μητέρα του Μαλίντα, η οποία αν και πολύ πιστή καθολική γυναίκα, αντί να καλέσει κάποιον ιερέα αποφασίζει να φωνάξει ένα ψυχίατρο. Αυτός είναι ο Βίκτωρ, ο οποίος είναι γνωστό ότι ειδικεύεται σε ανάλογες περιπτώσεις σε ανθρώπους δηλαδή που νομίζουν ότι έχουν δαιμονιστεί. Το έργο ξεκινάει με το που μπαίνει ο Βίκτωρ στο σαλόνι της Μαλίντα. Το έργο διαδραματίζεται όλο σε δύο δωμάτια. Το σαλόνι της Μαλίντα και το δωμάτιο του Λούσιαν, τα οποία είναι ακριβώς στην ίδια σκηνή αλλά χωρίζονται λόγω φωτισμού.
Με το που εισέρχεται ο ψυχίατρος στο σαλόνι, ξεκινούν να υφαίνονται σχέσεις ελέγχου και αντίθεσης μεταξύ πίστης και θρησκείας- Βίκτωρ Μαλίντας, Βίκτωρ και Λούσιαν και Λούσιαν Μαλίντας. Ουσιαστικά οι ηθοποιοί είναι τρεις και υπάρχει και ένα τέταρτο πρόσωπο, το οποίο δεν εμφανίζεται καθόλου και είναι ο δαίμονας, ο οποίος έχει και ονοματεπώνυμο!
Δ. Δεν είναι τυχαίος δαίμονας! (γέλια)

Θ.Θέλω να τονίσω ότι το θεατρικό έργο κρατάει το χαρακτήρα ενός ψυχολογικού θρίλερ δωματίου θεάτρου, ενώ προσπάθησα να του εισαγάγω και την κινηματογραφική κουλτούρα και στο σενάριό του όσον αφορά την πλοκή, αλλά και στη σκηνοθεσία όσον αφορά το στήσιμο, τους φωτισμούς και άλλα στοιχεία.

Δ. Εμένα αυτό που μου αρέσει πάρα πολύ στο έργο είναι ότι βλέπουμε τρεις διαφορετικούς ανθρώπους όπου ο καθένας κουβαλάει τα δικά του βιώματα και ψυχολογικά τραύματα και ο καθένας απ' τη δική του σκοπιά αναζητά την λύτρωση. Ο "δαιμονισμένος" έχει βασανιστεί πάρα πολύ από την δεσποτική μητέρα του, ενώ παράλληλα κουβαλά τραύματα και από την εγκατάλειψη που βίωσε από τον πατέρα του. Ψάχνει μία λύτρωση μέσα από την παράνοια, την τρέλα του, μέσα από τον "δαίμονα" που θεωρεί ότι έχει μπει μέσα του.
Η Μαλίντα από την άλλη, είναι μία γυναίκα που πιστεύει πάρα πολύ στο Θεό, έχει περάσει πάρα πολλά η ίδια και τώρα έρχεται αντιμέτωπη με την κατάσταση του γιού της. Και εκείνη με τη σειρά της προσπαθεί να λυτρωθεί από όλα αυτά, αλλά ταλαντεύεται πάνω στο αν θα βρει τη λύση με κάποιον ιερέα ή κάποιον επιστήμονα.
Ο Βίκτωρ δεν ασχολείται τυχαία με όλα αυτά. Πριν οχτώ χρόνια είχε χάσει τη γυναίκα του, η οποία όπως λέει το σενάριο "είχε δαιμονιστεί". Ο Βίκτωρ τότε είχε φέρει στο σπίτι έναν ιερέα να την ξορκίσει και κατά τη διάρκεια του εξορκισμού εκείνη αυτοκτόνησε. Οπότε και γω μέσα από αυτές τις περιπτώσεις κάτι ψάχνω να βρω. Ψάχνω να βρω πώς να λυτρωθώ από αυτό το βάρος που κουβαλάω γιατί δεν μπόρεσα να βοηθήσω τη γυναίκα μου. Οπότε προσπαθώ να βοηθήσω πάποιους άλλους.
Όλοι έχουμε να κάνουμε με το μέσα μας. Ψάχνουμε κάτι για να νιώσουμε καλύτερα και να λυτρωθούμε από το βάρος που κουβαλάμε. Αυτό απαιτεί ιδιαίτερο παίξιμο και λεπτές ισορροπίες πάνω στη σκηνή. Γι αυτό και με ιντρίγκαρε αυτό το έργο.
Όσο κάνεις πρόβες τόσο όλο και περισσότερα πράγματα ανακαλύπτονται και ξεδιπλώνονται για να ταυτιστείς με το ρόλο.

Σ. Εκεί είναι και το αστείο. Η θεματολογία του έργου με ένα τρόπο μας ακουμπά όλους σε ένα επίπεδο. Το θρησκευτικό κομμάτι και το ψυχολογικό κομμάτι αφορά όλους καθώς όλοι φέρουμε μία τέτοια πτυχή. Η διαμάχη έχει να κάνει σε ποιό κομμάτι του εαυτού σου, στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό, στην πραγματικότητα δίνεις τον έλεγχο και επιτρέπεις να πορεύεσαι στη ζωή σου με αυτό σαν "μπροστάρη". Τι ακούς; Γιατί υπάρχει η φωνή απ' έξω που σου μιλάει, αλλά υπάρχει και η φωνή από μέσα. Μπορεί ένας βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος να πάρει τον έλεγχο της σκηνής σε θεατρικό επίπεδο όπως κάλλιστα και ένας άθεος επιστήμονας και στις δύο περιπτώσεις μπορείς να πεις ότι "αυτός είναι πιο καλά από όλους", ενώ είναι ο πιο άρρωστος.
Είναι ένας ο "δαιμονισμένος", αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα ξεκάθαρο...

Θωμάς Αντωνάτος, Ειρήνη Πολυδώρου,  Δημήτρης Σπαθής,  Σάββας Σωτηρόπουλος


Τελικά σε αυτή την παράσταση ποιός είναι ο πρωταγωνιστής;

Θ. Η ουσία σε αυτή την παράσταση δεν είναι ποιός είναι ο δαιμονισμένος αλλά ποιός είναι ο δαίμονας! Καμιά φορά μου λένε ότι ο Σάββας είναι ο πρωταγωνιστής. Αυτό δεν ισχύει. Είναι και οι τρεις τους συμπρωταγωνιστές. Έχουν και οι τρεις τους το ίδιο μερίδιο στο να εκφραστεί το έργο. Και αν υπήρχε ένας πρωταγωνιστής στο έργο αυτός θα ήτανε ο δαίμονας.

Δ. Ο δαίμονας ουσιαστικά διειδύει στο μυαλό όλων και όλοι γίνονται μαργιονέτες. Πολλές φορές λέμε ότι το μυαλό μας παίζει παιχνίδια. Πότε μας τρελαίνει μία σκέψη και μιά άλλη μας γαληνεύει. Έτσι παρατηρούμε τον εαυτό μας να φέρεται παράλογα πολλές φορές.

Ε.  Είναι τριες χαρακτήρες που ίσως τελικά είναι οι όψεις της ίδιας ανθρώπινης ανάγκης να ελπίζει κανείς, για να μπορέσει να σταθεί στη ζωή του. Όχι για να λυτρωθεί. Είναι πολύ μακρινό όνειρο αυτό μάλλον. Αλλά για να αντέξει κανείς τη ζωή και αυτά που έρχονται. Είναι σαν να είναι ένας άνθρωπος με τρεις όψεις. Και αυτός ο άνθρωπος είναι όπως είμαστε όλοι μας. Οποιασδήποτε θρησκείας. Γι' αυτό θεωρώ ότι οι συμπεριφορές αυτές θα μπορούσαν να είναι οι συμπεριφορές ενός ανθρώπου σε διαφορετικές φάσεις της ζωής του ή αντιμετωπίζοντας το ίδιο δυσβάστακτο πρόβλημα αναρωτιέται κανείς μήπως πρέπει να το αντιμετωπίσω με τον τάδε τρόπο ή τον δίνα για να το αντέξω. Πάντοτε με βάση να ελπίζεις.

Πώς αποφασίσατε να ανεβάσετε αυτό το έργο;

Θ. Αυτό το έργο ξεκίνησα να το γράφω πριν 3 χρόνια. Τότε δεν το είχα στο μυαλό μου ότι σίγουρα αυτό το έργο θα το ανεβάσω. Όταν γνωρίστηκα με το Βαγγέλη Τσαρούμη συνεργαστήκαμε για ένα παιδικό θεατρικό έργο. Όσο συνεχιζόταν η συνεργασία μας άρχιζα να του αναφέρω γι' αυτό το έργο και εφόσον του άρεσε και εκείνου σαν ιδέα, βρήκα στήριξη και σκέφτηκα γιατί όχι;
Ουσιαστικά είναι το πρώτο μου θεατρικό έργο όπου το έγραψα εγώ, το σκηνοθετώ εγώ και χαίρομαι που ξεκινάω με κάτι που με εκφράζει.

Δ. Διάβασα το έργο και μου άρεσε πάρα πολύ. Ένιωσα ότι με ιντριγκάρει σαν ηθοποιό να δοκιμαστώ σε αυτό τον ρόλο και να δουλέψω σε αυτό το έργο. Είναι για μένα μία πρόκληση. Περνάμε πάρα πολύ ωραία και ένιωσα πολύ καλά που είπα ναι σε αυτή την συνεργασία.

Ει. Αποφάσισα να συμμετάσχω για δύο λόγους. Αυτό το δίλημμα ανάμεσα σε πίστη και επιστήμη, όπως έτσι τίθεται, είναι κάτι που με βασανίζει και την ίδια. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τον ίδιο τον Θωμά, που είναι ένας νέος καλλιτέχνης με μέλλον, με ορίζοντα και έχω προσδοκίες από εκείνον. Θέλω να δω πώς θα είναι η εξέλιξή του σε 5 χρόνια, σε 10 χρόνια π.χ. Έχουμε να δούμε πολλά πράγματα από εκείνον.

Σ. Εμένα με τράβηξε το γεγονός ότι θα παίξω θέατρο, ότι θα τριφτώ με αυτό που αγαπώ πάλι. Κάτι που μου λείπει γιατί καλώς ή κακώς ο καθένας από εμάς έχει πρωινή δουλειά, τρέχει ο ένας να συγκετρώσει και τους υπόλοιπους να κάνουμε πρόβες και να δώσουμε μία διαφορετική γεύση σε αυτό που μας συμβαίνει.

Σας ευχόμαστε καλή αρχή! Όποιος θέλει να γνωρίσει τον δαίμονα της λογική του μπορεί να παρακολουθήσει τη θεατρική παράσταση στις 21.00 από την Πέμπτη 27 Απριλίου και κάθε Πέμπτη και Κυριακή, για 10 παραστάσεις, στο θέατρο Λύχνος Τέχνης και Πολιτισμού, στο Γκάζι (Χαλκιδικής 83)

Τίτλος: Ο Δαίμονας Της Λογικής Του

Είδος: Ψυχολογικό Θρίλερ

Διάρκεια: 90 λεπτά

Τιμή εισιτηρίου: 10 Ευρώ - φοιτητικό 8 Ευρώ – Ατέλειες, Άνεργοι 5 Ευρώ

Κείμενο/Σκηνοθεσία:  Θωμάς Αντωνάτος

Παίζουν οι:  Ειρήνη Πολυδώρου,  Δημήτρης Σπαθής,  Σάββας Σωτηρόπουλος

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Βαγγέλης Τσαρούμης

Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Αρκομάνης

Γραφικός σχεδιασμός: Νίκος Κυριακόπουλος

Παραγωγή: 3Dmapping.gr

Το Θέατρο Λύχνος Τέχνης και Πολιτισμού βρίσκεται στο Γκάζι σε ιδιαίτερα προνομιακή θέση,μόλις 300 μέτρα από τον σταθμό του μετρό "Κεραμεικός", στη
διεύθυνση Χαλκιδικής 83 &
Ιερά Οδός 59 (χάρτης) και είναι προσβάσιμο με όλα τα μέσα.

Ιδρύθηκε το 2013 από τους ηθοποιούς Μάκη Αρβανιτάκη και Στεφέλενα Κόνιαρη με
μοναδικό γνώμονα την αγάπη και την προσφορά στο θέατρο.

Πρόκειται για έναν πολυχώρο που δύναται να φιλοξενήσει κάθε είδους εκδήλωση τέχνης καιπολιτισμού.
Το θέατρο διαθέτει άρτιο πλήρη οπτικοακουστικό εξοπλισμό
(προβολείς, ήχο, προτζέκτορα) για παραστάσεις θεατρικές, μουσικές κλπ.

 

 

 

ΕΛΕΝΗ ΜΑΤΣΟΥ

Living in the city...Το ηλεκτρονικό περιοδικό της πόλης. 

Ανακαλύπτουμε όλες τις πτυχές της ζωής στην πόλη. Βιώστε την εμπειρία μαζί μας...

 • LATEST NEWS
 • Γιατί η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα ονομάζεται…
 • Ο Ιησούς Χριστός ξεψύχησε πάνω στον Σταυρό…
 • Το πρόσωπό του για εκατομμύρια Χριστιανούς είναι…
 • Το έθιμο της Πασχαλινής λαμπάδας, είναι ένα…
 • Πάσχα στο χωριό; Από του… χρόνου και…
 • Η ληστεία πέτυχε... αλλά ο ασθενής απεβίωσε.
 • «Οι Αεροναύτες», μία περιπέτεια εποχής βασισμένη σε…
 • Η ταινία βασίζεται στην πολυαγαπημένη κλασική ιστορία…
 • Ένας αειθαλής εραστής της σκηνής και της…
 • Γέμισε με νερό το συντριβάνι της πλατείας…