Today: 31.May.2020
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΓΑΥΔΟΣ

Η Γαύδος είναι μια μικρή κουκίδα στο χάρτη ακριβώς κάτω από την Κρήτη και είναι ένα μέρος που αξίζει να έρθετε έστω και μόνο για να βιώσετε την αίσθηση ότι βρίσκεστε στην άκρη της Ευρώπης.

Εκατοντάδες κατασκηνωτές φτάνουν κάθε καλοκαίρι και τους υποδέχονται οι 50 κάτοικοι που ζουν κυρίως από τον τουρισμό και την αλιεία.

Υπάρχουν όλες οι βασικές ανέσεις, λίγες ταβέρνες, μια ενδιαφέρουσα και εντελώς ιδιότυπη νυχτερινή ζωή.

Οι παραλίες του νησιού είναι εκπληκτικές και του Αγίου Ιωάννη είναι ίσως η καλύτερη, αλλά θα πρέπει να περπατήσετε αρκετά, ενώ σε όλη την διαδρομή για να φτάσετε εκεί θα δείτε αμμόλοφους και κέδρους.

Εάν δεν θέλετε να μείνετε στο κάμπινγκ υπάρχουν κάποια διαθέσιμα δωμάτια στο νησί, αλλά καλύτερα κράτηση εκ των προτέρων αν θέλετε να το επισκεφθείτε τον Αύγουστο.

Υπάρχει μια υπηρεσία πορθμείων από την Παλαιόχωρα (νότια Κρήτη) αλλά λειτουργεί καθημερινά μόνο κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου.

Αϊ-Γιάννης

Θα παρκάρετε το αυτοκίνητο ή τη μηχανή έξω από την ταβέρνα κι έπειτα από ένα δεκάλεπτο περπάτημα μέσα στους κέδρους θα βρεθείτε στην παραλία με την ξανθή άμμο, για πολλούς την πιο όμορφη του νησιού. Την επιλέγουν οι φανατικοί campers και σταθεροί επισκέπτες της Γαύδου, οι πιο πολλοί γυμνιστές. 

Λαυρακάς, Πύργος, Ποταμός

Μαγευτικές, αλλά απομονωμένες. Προσεγγίζονται μόνο από δύσβατα μονοπάτια είτε με βάρκα που θα νοικιάσετε στον Καραβέ. Στο μονοπάτι από τον Αϊ-Γιάννη προς Λαυρακά θα συναντήσετε και βράχους από άργιλο ιδανικούς για… λασπόλουτρα.

Σαρακήνικο 

Αμμώδης, με κέδρους, αρμυρίκια και καταγάλανα νερά. Εδώ θα βρείτε ταβέρνες, ένα μίνι μάρκετ αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ρυπητή

Στο πιο νότιο σημείο του νησιού έχει τοποθετηθεί μια μεγάλη ξύλινη καρέκλα καρφωμένη πάνω από τις θαλάσσιες σπηλιές και τους βράχους. Η παραλία είναι προσβάσιμη με καΐκι από τον Καραβέ ή από μονοπάτια που έχει χαράξει το δασαρχείο ( το ένα ξεκινά από τα Βατσιανά και το άλλο από τον Κόρφο ). 

Άμπελος 

Ο φάρος που κατασκευάστηκε στα 1880 από τη Γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών Φάρων και υπήρξε ο δεύτερος ισχυρότερος έπειτα από αυτόν της Γης του Πυρός, με ύψος 14 μ., καταστράφηκε από τους Γερμανούς το 1941, αλλά πλέον έχει αναστυλωθεί και δεσπόζει στην Άμπελο. Πλάι του λειτουργεί cafe κι ένα μουσείο που φιλοξενεί φωτογραφίες, ακουαρέλες και παλιό εξοπλισμό. Από εδώ απολαμβάνετε το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα και την καλύτερη θέα στη Γαυδοπούλα. 

Βατσιανά

Στο μικρό λαογραφικό μουσείο που δημιούργησε η οικογένεια του παπα-Μανόλη Μπικογιαννάκη στο παλιό πέτρινο σπίτι τους εκτίθενται αντικείμενα από την καθημερινή ζωή και εργαλεία και πωλούνται παραδοσιακά γλυκά, φτιαγμένα με αγνές πρώτες ύλες.

 

 

 

 

 

 

 

ΜΑΝΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

Living in the city...Το ηλεκτρονικό περιοδικό της πόλης. 

Ανακαλύπτουμε όλες τις πτυχές της ζωής στην πόλη. Βιώστε την εμπειρία μαζί μας...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΝΑΦΗ »
 • LATEST NEWS
 • Σας ταξιδεύουμε σε 10 μοναδικά τοπία στην…
 • Τα χρώματα επιδρούν στην ψυχή, αφού μπορούν,…
 • Η μπλε ώρα εμφανίζεται συνήθως για περίπου…
 • Μια ροζ λίμνη σίγουρα είναι ένα ασυνήθιστο…
 • Θες το μέγεθος τους, θες η κατασκευή…
 • Γιατί η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα ονομάζεται…
 • Ο Ιησούς Χριστός ξεψύχησε πάνω στον Σταυρό…
 • Το πρόσωπό του για εκατομμύρια Χριστιανούς είναι…
 • Το έθιμο της Πασχαλινής λαμπάδας, είναι ένα…
 • Πάσχα στο χωριό; Από του… χρόνου και…